Volim hodanje

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uključio se u Plivinu humanitarnu akciju „VOLIM HODANJE”, te je 6. listopada 2009. godine u 14,30 sati organizirao za zaposlenike pješačenje na relaciji Čakovec – Šenkovec – Mihovljan – Čakovec, koja je iznosila nešto više od 4 kilometra. Akciji se priključilo 22 sudionika, što je gotovo polovica od ukupnog broja naših zaposlenika, te smo odazivom izuzetno zadovoljni.

PLIVA organizira akciju „VOLIM HODANJE” od 2006. godine pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, a uvijek je humanitarnog karaktera jer za svaki prohodani kilometar PLIVA donira 1 kunu, ove godine za Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Iako je hodanje iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti, mnogi ne prepoznaju njegov značaj. Redovito hodanje u pravilnom položaju tijela tijekom 30 minuta kroz 5 dana u tjednu, dokazano smanjuje rizične čimbenike za mnogobrojne bolesti te značajno doprinosi unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti srca i krvnih žila, nekih sijela raka, te prevenciji depresije.

Zato se kroz ovu akciju želi promovirati rekreativno hodanje koje je prikladno i sigurno za svakoga i lako se može uključiti u svakodnevne aktivnosti.

O humanitarnoj akciji Volim hodanje, obavijestili smo škole i vrtiće te udruge umirovljenika u Međimurskoj županiji te smo tako uz osobni doprinos pozvali i druge da se uključe, imajući na umu važnost redovitog kretanja za zdravlje i osobni te društveni napredak naše zajednice.

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.