U Štrigovi je 11.09.2021. godine održana promocija najnovije knjige prim.mr.sc. Branislave Belović, dr.med.spec. – „ZDRAVO! – ukusna, raznovrsna i zdrava jela“

U subotu 11.9.2021. godine u Društvenom domu u Štrigovi održana je promocija najnovije knjige pod naslovom „ZDRAVO! – ukusna, raznovrsna i zdrava jela“ u kojoj je prim. mr.sc. Branka Belović na poseban način uspjela spojiti svoje dvije velike ljubavi – ljubav prema medicini i ljubav prema kuharstvu.

Na promociji su govorili predstavnici nakladnika: Đanino Kutnjak, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje i Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, te prim. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Autoricu i njenu najnoviju knjigu predstavile su Renata Kutnjak Kiš, dr. med. i Diana Uvodić-Đurić, dr. med. iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Pred brojnom publikom u kojoj su bili i autoričini prijatelji iz djetinjstva, kao i dugogodišnji suradnici, koji su s velikim zanimanjem i uz puno emocija pratili promociju knjige, predstavljeni su odabrani recepti, kao i životne priče koje su pridonijele njihovom nastajanju.

Različiti načini prehrane odraz su određenog podneblja, vremena i mogućnosti te svjedoče povijesti koja se odvijala u njima. Udahnuvši dušu svom profesionalnom djelovanju, znanju i stručnosti, povezujući umjetnost pripremanja jela osobama koje nosi u srcu s preporukama za očuvanje zdravlja i prevenciju i sprečavanje bolesti, prim. Branislava Belović pridonijela je čuvanju uspomena, ali i stvaranju nove kulinarske tradicije na ovim prostorima.

Rođena Štrigovčanka, nikada nije prekinula vezu s krajem iz kojega je potekla, te je svoja znanja nesebično dijelila i širila kroz dugogodišnju suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, kao i s Osnovnom školom Štrigova. Sprovodeći u djelo riječi doktora Andrije Štampara: „Glavno mjesto liječničkog djelovanja su naselja, mjesta gdje ljudi žive, a ne ordinacije i laboratoriji“ razvila je brojne inovativne pristupe i programe promicanja zdravlja. Stoga i ne treba čuditi što je za promociju svoje najnovije knjige odabrala Štrigovu – svoj radni kraj, želeći na taj način svoje znanje i iskustvo unijeti u domove svojih sunarodnjaka poklanjajući svim sudionicima promocije svoju knjigu.

Sve Vas koji niste imali priliku biti na promociji knjige, pozivamo da u gradskim knjižnicama potražite knjigu „ZDRAVO! – ukusna, raznovrsna i zdrava jela“ te da s užitkom prionete pripremi jela koje vam autorica predlaže u ovoj, kao i u ostalim njenim publikacijama. Kuhajući za svoje drage, vjerujemo da ćete na trenutak osjetiti miris i okus svježe ubranih plodova iz međimurskih vrtova i polja vašega i njenog djetinjstva, začinjenih ljubavlju i brigom za svoje, ali i zdravlje svih onih za koje ćete ta jela pripremati.

 

O autorici prim. mr.sc. Branislavi Belović:

 

Posljednjih desetljeća svjedočimo epidemiji debljine – jednog od vodećih javnozdravstvenih problema i jednog od najvažnijih izbježivih čimbenika rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti tipa 2, mnogih zloćudnih novotvorina, kronične opstruktivne plućne bolesti te mentalnih poremećaja.

Želimo li se baviti rješavanjem ovog problema nužno je raditi na promicanju pravilne prehrane i primjerene tjelesne aktivnosti u svakoj životnoj dobi.

Pravilna prehrana preduvjet je za zdravlje te kontinuiran fizički i psihički rast i razvoj djece, nužna je za dobru radnu produktivnost u odrasloj dobi, a neizmjerno je važna i za vitalnost osoba u trećoj, starijoj životnoj dobi.

Promicanje pravilne prehrane zahtijeva stručan, kontinuiran i multidisciplinarni pristup, uz spoznaju da su informiranje i edukacija ključni u podizanju svijesti stanovništva o utjecaju pravilne prehrane na zdravlje i vitalnost svakog pojedinca.

Jedan od vodećih stručnjaka na području promicanja pravilne prehrane i primjerene tjelesne aktivnosti na ovim prostorima je prim. mr. sc. Branislava Belović, dr.med., specijalistica pedijatrije i specijalistica socijalne medicine, autorica brojnih publikacija i priručnika s receptima i savjetima o pravilnoj prehrani. Iako je veći dio svoje profesionalne karijere odradila u Sloveniji, svojim je inovativnim pristupom promicanju pravilne prehrane postala prepoznatljivo ime na tom području u stručnoj i općoj javnosti Slovenije, Hrvatske, ali i mnogo šire. Objavila je više od sto pedeset radova u stručnim časopisima, a značajan doprinos preventivnom radu dali su i njeni članci i drugi prilozi u nacionalnim i lokalnim javnim medijima.

Koautorica je međunarodno priznatog inovativnog programa „Živjeti zdravo – promicanje zdravog načina života u lokalnim ruralnim zajednicama u Sloveniji“ koji je u nekoliko dokumenata Svjetske zdravstvene organizacije predstavljen kao primjer dobre prakse, te je o njemu snimljen dokumentarni film Nacionalnog centra za socijalni marketing iz Velike Britanije.

Neumorna u promišljanju suvremenih metoda i programa promicanja zdravlja osmislila je i program promicanja pravilne prehrane u ugostiteljstvu, program promicanja zdravlja na radnom mjestu te program smanjivanja nejednakosti u zdravlju u okviru regionalnih, nacionalnih i međunarodnih projekata.

Brojne su i raznovrsne njene aktivnosti na promicanju zdravih životnih stilova. Preko dvadeset godina kao autorica serije radio emisija o pravilnoj prehrani surađuje na lokalnoj radio stanici, a preko petnaest godina s prilozima o pravilnoj prehrani sudjeluje u radijskim emisijama namijenjenim slovenskim iseljenicima putem najvećeg australskog medija (Special Broadcasting Service). Redovito mjesečno priprema članke za novine namijenjene mađarskoj manjini, a više od deset godina je pripremala mjesečne članke o pravilnoj prehrani i za nacionalne vjerske novine.

Koautorica je priručnika za odgajatelje i učitelje „Praktični pristopi spodbujanja zdravja otrok“, priručnika za kuhare „Zdrava prehrana v gostinstvu“, udžbenika za studente medicine „Klinična prehrana v nosečnosti“, kao i publikacija: „Strategija za krepitev zdravja in akcijski načrt za zmanjševanje neenakosti v zdravju v Pomurski regiji“, „Z zdravjem povezan življenjski slog Romov“ te „Tvegana vedenja, povezana z zdravjem, in nekatera zdravstvena stanja pri odraslih prebivalcih romske skupnosti v Pomurju“.

Bavila se i istraživačkim radom te je kreirala i sudjelovala u provedbi istraživanja o životnom stilu povezanom sa zdravljem stanovništva Slovenije, te istraživanja životnog stila povezanog sa zdravljem Roma.

Autorica i koautorica je brojnih publikacija o pravilnoj prehrani: „Lahko jem“, „Moje zelenjavne in sadne jedi“, „Lahko jem solate“, „ Moja zdrava kuhinja“ (na mađarskom jeziku), „Lahko jem v nosečnosti“, „Lahko jem pri visokem krvnem tlaku“ (prevedeno na hrvatski), „Lahko jem pri sladkorni bolezni tipa 2“ (prevedeno na hrvatski), „Lahko jem pri prekomerni telesni teži in debelosti“, „Lahko jem pri povišanem holesterolu in trigliceridih“. Izdala je i dvije publikacije sa savjetima i receptima za pravilnu prehranu djece: „Lahko jem zdrav zajtrk in prigrizke“ te publikaciju „Lahko jem zdrave prigrizke“ koja je prevedena na hrvatski („Zdrave grickalice“) i na srpski jezik, a koristila se i u provedbi međunarodnog projekta Pro Health for Roma čiji je nositelj međunarodna humanitarna organizacija Liječnici svijeta (Medecins du Monde).

Vizionarskih pogleda na preventivni rad u medicini bila je prva liječnica – stručnjak u području preventive, koja se odvažila i pristala biti stručna suradnica jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Sloveniji te se svakodnevno sa svojim prilozima pojavljivala u reklamama. Njen rad je prepoznat i višestruko nagrađivan.

Prema anketi Revije Onaplus koja predstavlja i ističe žene koje svojim radom čine svijet oko nas boljim i ugodnijim mjestom za življenje, nastojeći svojim aktivnostima utjecati i na druge i inspirirati ih na promjene, proglašena je jednom od 10 najutjecajnijih žena u Republici Sloveniji u 2012. godini.

U dugogodišnjoj plodnoj profesionalnoj karijeri prim. Branislava Belović rukovodila se svojim motom: „Promocija zdravlja je toliko kompleksna da uključuje ne samo znanost i struku, nego i umjetnost. To joj, na kraju krajeva i daje čar.“

 

Tekst pripremile:     Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

Renata Kutnjak Kiš, dr. med.

prim. Marina Payerl-Pal, dr. med.

Datoteke uz članak:
Što jesti kod visokog tlaka
4.32 MB
Što jesti kod šećerne bolesti tipa 2
5.85 MB
Zdrave grickalice
3.82 MB