Svjetski dan srca 2012.

Pod motom “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”, u subotu, 29.rujna, održano je u Gradu Prelogu središnje obilježavanje Svjetskog dana srca za Međimursku županiju. Manifestacija se odvijala na Trgu slobode, ispred Doma kulture, a pripremljen je izuzetno bogat program. Kako je ove godine Svjetski dan srca bio posvećen zdravlju žena i djece, bilo je organizirano puno sadržaja za namanje. Nastupile su brojne plesne skupine iz osnovne škole, a mališani iz vrtića također su pjevali i plesali, a potom su u radionici za malene, uz aktiviste Društva naša djece i tete iz vrtića, oslikavali srca. Trg je bio prepun mladih majki i njihove dojenčadi, koje su zajedno sa svojim voditeljicama (doktoricom i patronažnom sestrom) Savjetovališta “Prijatelj dojenja” i Grupe za potporu dojenja, nesebično dijelile savjete svim zainteresiranim osobama. Održana je i radionica za djecu „Piramida pravilne prehrane” Udruge studenata grada Preloga i studenata medicine Sveučilišta u Zagrebu uz korištenje prave piramide popunjene svježim namirnicama koja je plijenila posebnu pozornost. U zabavnom programu je nastupao i Pjevački zbor Udruge umirovljenika Grada Preloga te trbušne plesačice iz Preloga. Sudionici manifestacije nisu bili samo pasivni promatrači, već su se u nekoliko navrata uključili u vježbe aerobika, a najhrabriji su pokušali naučiti korake zumbe u treningu zumbe na otvorenom, a svi su imali prilike i natjecati se u različitim sportskim igrama za djecu i odrasle.

Uz bogat zabavni i sportsko-rekreativni program, od 9-12,30 sati bili su organizirani brojni zdravstveno-preventivni sadržaji – mjerenje krvnog tlaka, određivanje šećera i masnoća u krvi, analiza sastava tjelesne mase, procjena kardiovaskularnog rizika, savjeti o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti te o liječenju kardiovaskularnih bolesti, u koje se uz osobe starije životne dobi uključilo i puno mladih, što nas posebno veseli. Kao i svake godine, odaziv je bio izuzetno dobar te je u ovom dijelu manifestacije sudjelovalo oko 350 osoba.

Kao i svake godine, zahvaljujući našim vjernim sponzorima, jabuke, koje smatramo simbolom zdrave prehrane, bile su dostupne svim sudionicima.

Važno je također napomenuti kako su se i mediji uključili u cjelokupnu akciju i prenijeli važne poruke u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana srca, te su motivirali stanovništvo na uključivanje u akciju i usvajanje zdravih životnih navika.

Pokrovitelji manifestacije bili su Grad Prelog i Međimurska županija, sponzor jabuka Agromeđimurje d.d. Čakovec, a organizatori i suorganizatori akcije bili su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Turistička zajednica Grada Preloga i Grad Prelog, Kardiološki odsjek Županijske bolnice Čakovec, Dom zdravlja Čakovec, Savjetovalište za djecu „Prijatelj dojenja” – ordinacija obiteljske medicine dr.med. Ljubice Slaviček, te Grupe za potporu dojenja Prelog, MSSR Sport za sve, Udruga Sport za sve Prelog, Osnovna škola Prelog, Dječji vrtić Fijolica Prelog, Društvo Naša djeca Prelog, Udruga studenata grada Preloga, studenti medicine Sveučilišta u Zagrebu i Župni ured Prelog.

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Ravnateljica Zavoda
Marina Payerl-Pal, dr.med.