Što možemo poduzeti da bi zaštitili sebe i druge od bolesti COVID-19?

Što možemo poduzeti da bi zaštitili sebe i druge od bolesti COVID-19?

  • Ponašajmo se odgovorno!

Svi možemo pomoći u sprečavanju širenja koronavirusa kao i mnogih drugih zaraznih bolesti. Svatko od nas treba poduzeti sve što može da se ne zarazi i da ne zarazi druge.
Nosite masku uvijek kada ste na zatvorenom i ne možete održavati razmak od najmanje 2 metra u odnosu na druge osobe. Masku nosite i na otvorenom kada ne možete biti na udaljenosti od najmanje 1,5 metar u odnosu na druge osobe.
Učestalo perite i dezinficirajte ruke, provjetravajte prostorije te pokrivajte nos i usta kada kišete i kašljete. Izbjegavajte sva okupljanja i grupiranja ljudi.
Masku ne trebate nositi i ne trebate biti na udaljenosti od drugih kada ste u društvu osoba s kojima živite.
Kod znakova bolesti koji mogu upućivati na COVID-19 ostanite kod kuće.

  • Zaštitite se cijepljenjem!

Cijepljenje je najbolji način da se smanji opasnost od širenja zaraze, teškog obolijevanja pa i smrtnog ishoda. Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje svima u dobi 12 i više godina da se cijepe. Djeca u dobi 5 do 11 godina moći će se cijepiti od druge polovice prosinca kada stigne cjepivo za tu dob, te preporučujemo cijepljenje djece u dobi 5 do 11 godina.

 

  • Ostanite kod kuće i testirajte se kad primijetite znakove bolesti

Budite oprezni kod pojave znakova bolesti kao što su kašalj, curenje iz nosa, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, glavobolja, gubitak njuha, gubitak okusa ili malaksalost. Ostanite kod kuće ako primijetite ove znakove bolesti ili druge simptome respiratorne infekcije. Javite se svom liječnika radi testirajte na COVID-19, neovisno jeste li cijepljeni ili ne. Ukućani osobe sa znakovima bolesti koja čeka rezultate testiranja također trebaju ostati kod kuće u karanteni. Ostajući kod kuće kada razvijete simptome, smanjujete širenje bolesti COVID-19 i drugih infekcija kao što su gripa i RSV. Nemojte ići na posao, u školu i na druge aktivnosti a djecu ne vodite u dječji vrtić kada dobijete simptome respiratorne infekcije te kada imate povišenu tjelesnu temperaturu, čak i ako ste zaprimili negativan rezultat testa na COVID-19. To smanjuje širenje drugih infekcija pa, između ostalog, i krug osoba kod kojih se sumnja na COVID-19.

 

Više možete pročitati na poveznici:  Zaštitite-sebe-i-druge-savjeti-i-smjernice-za-zaštitu-od-bolesti-COVID-19

 

NAPOMENA: Navedene preporuke mogu se mijenjati ovisno o novim znanstvenih spoznaja te prema aktualnoj epidemiološkoj situaciji.