Ožujak – Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva!

Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije tim se povodom pridružuje Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji u Mjesecu ožujku provodi kampanju podizanja svjesnosti o raku debelog crijeva.
Pozivamo i Vas da se priključite te se informirate i dijelite sadržaj koji će biti dostupan na našim facebook i web stranicama.
Rak debelog crijeva je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu. Ako se na vrijeme otkrije, izlječiv je u 9 od 10 slučajeva, stoga je važno odazivati se na preventivne programe!
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, možete nam se obratiti na besplatni telefon 0800 200 080 ili pak osobnim dolaskom u Djelatnost za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
Rak debelog crijeva na drugom je mjestu po broju novooboljelih i drugi je uzrok smrtnosti od raka u Republici Hrvatskoj, a po stopama preživljenja na začelju smo Europe.
U Međimurskoj županiji od raka debelog crijeva 2019. godine oboljelo je 105 osoba (51 muškarac i 54 žene), a 2020. godine je 58 osoba umrlo (28 muškaraca i 30 žena).
Po incidenciji (broju novooboljelih), rak debelog crijeva je 2019. godine kod žena u Međimurskoj županiji bio na 2. mjestu (iza raka dojke), a po smrtnosti 2020. godine na prvom mjestu.
Kod muškaraca je 2019. godine u Međimurskoj županiji rak debelog crijeva po broju novooboljelih bio na 3. mjestu (iza raka prostate i raka pluća), a po smrtnosti 2020. godine na 2. mjestu (na prvom je mjestu bila smrtnost od raka pluća).
Stoga nemojte čekati i odazovite se Programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva te tako spasite svoj život i sačuvajte kvalitetu života!