Obavijest o cijepljenju protiv uobičajene sezonske gripe

Uoči sezone gripe 2023./2024.g. u Hrvatskoj je nabavljeno 500.000 doza cjepiva protiv gripe, koje su upravo stigle u RH, te će započeti njihova distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije će 24.10.2023.g preuzeti cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 13.200 doza.

Cijepljenje protiv gripe u našoj županiji počinje u ponedjeljak 30.10.2023. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj, no možda će biti moguće cijepiti se već od 25.10.2023.g, ukoliko će izabrani liječnici stići preuzeti distribuirano cjepivo.

Sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu se cijepiti PRIMARNO KOD SVOG IZABRANOG LIJEČNIKA, no moguće je i u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (pogotovo za one osobe koje nemaju svog izabranog liječnika i zdravstvene djelatnike).

Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi koje su povoljne za širenje COVID-19, ali i drugih respiratornim infekcija.

Stoga da bi se zaštitili od navedenih bolesti, preporuka je doći na cijepljenje sa MASKOM.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao četverovalentno cjepivo protiv gripe od proizvođača: Sanofi Pasteur, Francuska, zaštićenog imena Vaxigrip Tetra.

Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove za sezonu 2023./2024.g:

A/Victoria/4897/2022(H1N1)pdm09 – sličan soj

A/Darwin/9/2021(H3N2) – sličan soj

B/Austria/1359417/2021 – sličan soj

B/Phuket/3073/2013 – sličan soj

Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Kao i prijašnjih godina cjepivo je preporučeno i besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija, kao i osobama koje su profesionalno izložene većem riziku zaražavanja: 

• osobe životne dobi 65 godina i starije,

• korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,

odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega i jetre (npr. ciroza), kroničnim neurološkim bolestima, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV infekciju)

• djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz gripu),

u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,

zdravstveni radnici,

• trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. Važno je uzeti u obzir da prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici mogu izdati cjepiva samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

Također, očekuje se da Hrvatska ljekarnička komora uskoro obavijesti građanstvo o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, te se za daljnje informacije telefonski obratite najbližoj ljekarni.

S poštovanjem,

Rukovoditelj Djelatnosti:                                                             Ravnateljica Zavoda:

Višnja Smilović, dr.med.                                                              prim. Marina Payerl-Pal,dr.med.
spec. epidemiolog                                                                         spec.med.mikrobiologije s parazitolologijom