Nacionalni tjedan školskog doručka

U OŠ Štrigova obilježili smo Nacionalni tjedan školskog doručka izložbom fotografija najuspješnijih doručaka od povrća koje su učenici kod kuće pripremali sa svojim roditeljima.

Bili smo ugodno iznenađeni njihovom maštovitošću!
Autore triju najuspješnijih fotografija iz svakoga razreda nagradili smo promotivnim poklonima projekta Živjeti zdravo kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo.
Među izloženim fotografijama, najviše nas se dojmila fotografija doručka koju je pripremio Mateo Kovačić te smo ga dodatno nagradili još i pilates loptom.
Prigodne poklone uručili smo i razrednicima koji su djecu motivirali da se uključe u izradu zdravih doručaka, a organizirali su u svojim razredima i radionice na temu „Zašto je važno jesti povrće?“ te „Zašto je važno svaki dan doručkovati?“!
Izložbu je otvorila prim.mr.sc. Branislava Belović, dr.med., spec. pedijatrije i socijalne medicine, rodom iz Štrigove, koja je svakom učeniku škole poklonila svoju publikaciju Zdrave grickalice, u kojoj je inovativnim pristupom u pripremi i serviranju obroka učinila privlačnim povrće – hranu koju mnoga djeca izbjegavaju. Ideje za pripremu svojih doručaka učenici su pronašli upravo u toj publikaciji, a prim. Belović im je ispričala kako je nastala publikacija „Zdrave grickalice“.
Na otvorenju izložbe, učenicima se obratio i ravnatelj OŠ Štrigova Stanislav Rebernik, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, učiteljica matematike Martina Šoltić te dr. Renata Kutnjak Kiš, koordinatorica projekta „Živjeti zdravo“ za Međimursku županiju.
Danas se roditelji, ali još više i obrazovni djelatnici nalaze pred velikim izazovom kako da djeci približe zdravu prehranu koja mora biti raznolika i svakako treba obilovati nutritivnim tvarima, ali mora biti ukusna te privlačnoga izgleda. No, vjerujemo da učitelji i školske kuharice daju sve od sebe da u tome uspiju. Stoga je danas na meniju u OŠ Štrigova bilo varivo od povrća, a nastojat će i ostale dane u školske obroke uključiti različito povrće.
Na kraju smo djeci poručili da i nadalje jedu što više povrća i voća, da redovito doručkuju te da zamole roditelje, djedove i bake da ih pozovu kada budu pripremali obroke jer se ljubav prema kuhanju i pripremanju jela najbolje usvaja od najranije životne dobi!