Lakše se diše – bez ambrozije

AMBROZIJA (Ambrosia artemisiifolia, A. elatior)

PELUDNE ALERGIJE POSTAJU NOĆNA MORA SVE VEĆEG BROJA GRAĐANA I PRERASTAJU U EPIDEMIJU!

Osim štete koju nanosi poljoprivrednim proizvođačima, ambrozija najdirektnije šteti ljudima, izazivajući alergiju bez obzira na starosnu dob.  Gotovo nema ljudskog bića kod nas koje je osjetljivo na peludne alergije, a da nije čulo za ambroziju. Sve češće čujemo priču o ambroziji, biljci koja postaje mora mnogih naših sugrađana. Podaci upućuju da se svake godine povećava broj građana koji obolijevaju od alergije na ambroziju, što je u zdravstvenom i društvenom pogledu zabrinjavajuće, jer djeca i odrasli više mjeseci, gdje cvatu korovi i ambrozija, nisu u mogućnosti normalno živjeti, pod stalnom su medicinskom terapijom i moraju se skloniti na zaštićeno mjesto. Prema izjavama stručnjaka, svaki deseti stanovnik osjetljiv je i alergičan na ovu biljku. Ova alergentna biljka sve češće ugrožava naše zdravlje i u pojedinim dijelovima naše zemlje predstavlja pravu epidemiju u vrijeme njene cvatnje, kad joj vjetar raznosi pelud okolo te njime prouzrokuje alergije velikih razmjera. Prva ljetna subota je proglašena Međunarodnim danom ambrozije (eng. International Ragweed Day, IRD). Osnovni cilj je povećanje razumijevanja utjecaja ambrozije na zdravlje ljudi i okoliš. Kriterij za odabir navedenoga dana je rani vegetacijski stadij biljke koji pruža dovoljno vremena za pokretanje inicijativa za suzbijanje širenja.

                                                    

O BILJCI

Ambrozija, stručnog naziva Ambrosia artemisiifolia = A. elatior ili hrvatskog imena pelinolisna ambrozija, u Hrvatskoj je udomaćen izraz fazanuša, partizanka, pelinolisni limundžik i Krausova trava. Ova pelinolisna biljka ime je dobila po listovima vrlo sličnim pelinu. Stručnjaci kažu da sačuva klijavost gotovo 40 godina. Samo jedna biljka može stvoriti čak i do 150.000 sjemenki. Ima iznimno puno cvjetova, tako samo jedna muška cvjetna glavica može imati čak do stotinu cvjetova s, nevjerojatnih, čak do pola milijuna peludnih zrnaca u svakom cvijetu. Dobro razvijene pojedine, poglavito pojedinačno izrasle biljke ambrozije, mogu proizvesti do 10 gr peludnog praha. Biljka u našim uvjetima naraste do 1,5 metara i stvara grm. Sjeme joj zrije najesen jer cvjeta tek od polovine srpnja, ponekad i malo ranije, pa sve do sredine listopada. Oprašuje je vjetar. Sjeme joj nikne u proljeće te se stvara tijekom cijelog ljeta. Jedna biljka po oplodnji može dati i do 4.000 plodova. Ambroziji pogoduju suha klimatska staništa i otvoreni položaji, zato se može očekivati da će se ona u sljedećih nekoliko godina intenzivno proširiti i na našem području. Kod nas je nalazimo čak unutar kontinentalnih gradova i neobrađenih gradskih i privatnih posjeda, na nasipima, uz željezničke pruge, ceste, kanale, u vrtovima koji se ne obrađuju. Zapravo može rasti svagdje na neobrađenom zemljištu na koje najčešće vjetar donosi sjeme. Nikne i raste vrlo intenzivno i na kultiviranim zemljištima i sve je češće nalazimo među žitaricama i okopavinama. Danas se na području naše županije najčešće nalazi na nasadima buča. Naime radi sprečavanja oštećivanja nasada tamo se ambrozija ne suzbija i predstavlja veliki zdravstveni problem.

ALERGIJE

Najprepoznatljiviji simptomi alergije su kašljanje, kihanje, hunjavica, curenje vodenastog sekreta iz nosa, svrbljenje očiju čak i gušenje i dr. Reakcije su vrlo slične prehladi, stoga ih često i ne možemo odmah prepoznati. Ipak, za razliku od prehlade, ovdje se pojavljuje svrbež kojim se lakše može pretpostaviti pojava alergije. Kod pojave navedenih simptoma svakako se preporuča odlazak liječniku, koji će postaviti dijagnozu i započeti s odgovarajućim liječenjem. Poglavito iz razloga što zbog dugotrajnog izlaganja alergenima možemo razviti i druge mnogo teže bolesti,  kao što su astma, obstruktivni bronhitis i dr. Pogotovo ako smo svjesni toga da u našem okruženju ima ambrozije.
Liječenje alergija prepušta se medicinskim stručnjacima koji po otkrivanju vrste alergenta počinju s uspješnim liječenjem, koje ipak zna dugo potrajati. Stoga pacijenti osjetljivi na peludne reakcije moraju pozorno slušati svoje liječnike i ponašati se sukladno njihovim napucima.

SUZBIJANJE

Ambroziju možemo suzbijati na više načina, prije svega donošenjem i provedbom odluke o suzbijanju, te mehaničkim i kemijskim putem. Kemijskim putem uništavamo ambroziju herbicidima. Često je to teško na kulturom zasađenim površinama, pa moramo koristiti selektivne herbicide, što ponekad zbog kasnog primjećivanja ambrozije nije više moguće. Na neobrađenim površinama lakše je uništavanje zbog lakše primjene herbicida. Mehanički način je najteži, ali i najučinkovitiji. Naime, ovdje čupamo ambroziju iz zemlje dok je još mlada, a radi lakoće nešto iza kiše, pazeći da previše ne izgazimo obrađenu površinu. Uništavati ju je moguće i košnjom tamo gdje je košnja moguća. Košnju moramo obaviti svakako prije cvatnje ambrozije na visini ne većoj od 5 cm od razine zemlje. Nađemo li ambroziju u cvatu ili već u precvjetavanju, najbolje ju je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine. Brzina njenog širenja ponekad dostiže i po 20 km na godinu. Vidimo da ambrozija ne poznaje granica i brzo se širi, a naše joj podneblje klimatski jako odgovara. Razvijena svijest o zaštiti okoliša i zdravlja daje najuspješnije rezultate u suzbijanju ambrozije. Dok se prema suzbijanju ambrozije ne krene sistematski, s uključenim timom stručnjaka i institucijama lokalne samouprave, konačno rješenje za uništenje ambrozije neće se ostvariti. Potrebno je poduzeti energičnije mjere za uklanjanje i čišćenje površina od korova posebno ambrozije i to prije cvatnje iste. Naredbom o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, donešene od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva ( NN 72/07 ), riješena je regulativa uništavanja ambrozije za cijelu državu. Jedinice lokalne samouprave donošenjem Odluke o uklanjanju i uništavanju ambrozije na svom području definiraju opće odredbe kojima se određuju mjere i područja s kojih s ambrozija uklanja, obveznike, način i vrijeme uklanjanja ambrozije, tko provodi nadzor i koje mjere može poduzeti te prekršajne sankcije.

Poticanje građana, ustanova i gospodarstvenika na uključivanje u program aktivnosti za suzbijanje ambrozije, te izvještavanje komunalnog redarstva o nepokošenim površinama s ambrozijom igra veliku ulogu u subijanju  ambrozije. Letci, plakati i članci s informacijama o ambroziji, njenom širenju i alergijskim reakcijama dobar su način informiranja javnosti o štetnosti ove biljke. Kako veliki dio stanovništva ne poznaje uvjete koji pogoduju razvoju ambrozije odnosno nije upoznat s time kako identificirati cvijet ambrozije, potrebne su češće edukacije u organizaciji nadležnih institucija.

Reference:

www.nn.hr

http://www.hzjz.hr/mreza.htm

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ambrozija_%28biljka%29

http://www.vecernji.hr/