Kretanje zaraznih bolesti u 2019. godini u Međimurskoj županiji

Na temelju prikazanih podataka o kretanju zaraznih bolesti u Međimurskoj županiji, te uvida u stanje, kojeg na temelju svakodnevnog rada na nadzoru nad zaraznim bolestima obavlja Djelatnost za epidemiologiju ZZJZ Međimurske županije, epidemiološka situacija vezana uz zarazne bolesti i nadalje se može ocijeniti povoljnom. Tome u prilog govore činjenice da su bolesti protiv kojih se cijepi većinom potisnute, da su bolesti koje prate niski higijenski standard vrlo rijetke ili su odsutne, a rijetke su i tzv. klasične spolne bolesti.

Kako bi održali takvu povoljnu epidemiološku situaciju, moramo i nadalje biti na oprezu. Iako je za sada u našoj županiji visok obuhvat procijepljenosti za većinu bolesti, ukoliko se taj cjepni obuhvat kod nekih cijepljenja i docjepljivanja smanji ispod obveznog obuhvata od 95%, bolesti poput ospica mogu se vrlo lako proširiti među necijepljenim pučanstvom, naročito zbog činjenice pojavnosti epidemije ospica u nekim od susjednih zemalja te u nekim zemljama Europske unije. 

Ne smije se ni unatrag 10-tak godina zanemariti pojava nekih “novih bolesti“,kao npr. SARSa u Kini s proširenjem na 37 zemalja diljem svijeta, tzv.”ptičja gripa”, nova pandemijska gripa A ( H1N1),Coronavirus respiratornog sindroma Srednjeg Istoka (MERS-CoV), virus influence A H7N9 i dr., kao i geografsku redistribuciju već poznatih bolesti (malarija, Dengue, Chicunqunya, West Nile, Yellow fiver, i dr.)

Podaci o oboljelim i umrlim osobama od zaraznih bolesti pokazuju da je učinak svih navedenih mjera u našoj županiji vrlo povoljan, a što je posljedica organiziranog djelovanja sustava javnog zdravstva da se pridonose zdravlju ljudi, no mjere se uvijek mogu poboljšati pa tako i u pogledu uvijek aktualnih zaraznih bolesti.

Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju:

Višnja Smilović, dr. med., spec. epidemiolog

Datoteke uz članak: