Kestenijada – javnozdravstvena akcija posvećena ranom otkrivanju raka prostate

Kestenijada – javnozdravstvena akcija posvećena ranom otkrivanju raka prostate
Rak prostate je najčešći novodijagnosticirani rak u muškaraca, kako u Hrvatskoj tako i u Međimurskoj županiji. Prema podacima Hrvatskog registra za rak, od raka prostate je u Hrvatskoj 2020. godine oboljelo 2.299 osoba (godinu dana ranije 2.731 osoba), a 2022. godine je umrlo 760 osoba. Prema broju novooboljelih, rak prostate se u Hrvatskoj nalazi na prvom mjestu, i to od 2016. godine, kada je ovo sijelo raka postalo učestalije od raka pluća. U 90% slučajeva rak prostate se javlja kod muškaraca starijih od 60 godina (2020. god. u 90,3% slučajeva). Po smrtnosti, u Hrvatskoj se rak prostate nalazi na trećem mjestu, iza smrtnosti od raka pluća i raka debelog crijeva.
U Međimurskoj županiji, rak prostate je također najučestalije sijelo raka u muškaraca, i to od 2012. godine. Prema podacima Hrvatskog registra za rak, u posljednjih 5 godina (od 2016.-2020.g.) u Međimurskoj županiji od raka prostate registrira se prosječno godišnje 93 nova slučaja bolesti, a umire godišnje 18 osoba (u periodu od 2017.-2021.godine).
Stoga Klub oboljelih od raka prostate i Županijska liga protiv raka Čakovec, uz podršku svih zdravstvenih ustanova, Srednje škole Čakovec te regionalne i lokalne samouprave, već dugi niz godina u mjesecu listopadu organizira humanitarno edukativnu akciju „Kestenijada“, s ciljem informiranja javnosti o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti te djelovanju Kluba, koji vam može pružiti podršku, razmjenu informacija te pomoći u rehabilitaciji i resocijalizaciji.
Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, ali je važno u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka. Stoga je i ministar zdravstva Republike Hrvatske krajem mjeseca svibnja ove godine osnovao Povjerenstvo za izradu Nacrta prijedloga Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate.
Prostata je žlijezda veličine oraha, odnosno kestena i pripada muškom reproduktivnom sustavu. Smještena je odmah ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma, okružuje dio mokraćne cijevi – uretre (cijev koja prazni urin iz mokraćnog mjehura) i pomaže u stvaranju sperme.
Karcinom prostate u ranim fazama često ne pokazuje simptome. Ako se i pojave, jako se razlikuju od osobe do osobe, a vrlo su slični simptomima koji se javljaju kod povećanja prostate koje je benigne naravi (benigna hiperplazija prostate). Simptomi raka prostate mogu biti slijedeći: pečenje prilikom mokrenja ili bolno mokrenje, poteškoće u započinjanju mokrenja ili nemogućnost mokrenja, poteškoće u zadržavanju mokraće, česta ili hitna potreba za mokrenjem, isprekidani ili slab mlaz mokraće, poteškoće s potpunim pražnjenjem mjehura, krv u mokraći ili spermi, bol u donjem dijelu leđa, zdjelici, kukovima ili bedrima, koja je konstantna te poteškoće s erekcijom. Ukoliko se bilo koji od simptoma pojavi kod neke osobe, to ne znači da ta osoba ima karcinom prostate, ali svakako zahtijeva odlazak liječniku ukoliko simptomi traju 2 tjedna ili se ponavljaju.
Ukoliko imate simptome koji ukazuju na rak prostate, liječnik će vam postaviti dodatna pitanja koja se odnose na vaše cjelokupno zdravlje, pitanja o načinu života te o pojavi bolesti u vašoj obitelji.
Ukoliko imate simptome bolesti, nemojte ih zanemarivati, jer ukoliko imate karcinom prostate, vrlo je važno da se što prije postavi točna dijagnoza te se započne adekvatno liječenje. To će povećati izglede za uspješno liječenje te kvalitetu života oboljele osobe i njezine obitelji.
Na putu otkrivanja bolesti, liječenja i rehabilitacije može vam pomoći Klub oboljelih od raka prostate Županijske lige protiv raka Čakovec, čiji se članovi sastaju jednom mjesečno u Čakovcu na lokaciji bivšega Građevinskoga kombinata (barake na Sajmištu) svake posljednje srijede u mjesecu. Sastanci u zimi počinju u 18:00 sati, a ljeti u 19:00 sati. Članovi Kluba nisu samo oboljeli od raka prostate, već to mogu biti i svi zainteresirani za probleme iz područja urologije.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano uz tu tematiku, možete se obratiti i nama u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije u Djelatnost za javno zdravstvo i promicanje zdravlja. Rado ćemo vas primiti i pomoći Vam.
Pripremila:
Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog
Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije