Godišnje izvješće o izvršenim obveznim imunizacijama u 2016.godini

U navedenim tablicama prikazani su podaci o najvažnijim rezultatima provedbe obveznog Programa cijepljenja  u Međimurskoj županiji – jedne od najopsežnijih i najvrijednijih preventivnih zdravstvenih akcija u cijeloj Hrvatskoj.

Dosadašnja provedba Nacionalnog programa obveznog cijepljenja u Hrvatskoj postigla je izvrsne uspjehe u suzbijanju zaraznih bolesti. Za održavanje povoljnih učinaka ove najučinkovitije masovne preventivne mjere nužan je daljnji nastavak tog rada.

Tablice pokazuju da su u Međimurskoj županiji  u 2016. godini rezultati provedbe povoljniji nego prošle godine.

Analiza postotaka obuhvata osoba predviđenih za cijepljenje u 2016.godini pokazuje da  je kod prve revakcinacije DTP-om obuhvat  94,33% a prošle godine je bio  92,11 % te kod druge revakcinacije DTP-om(u 6. godini života) samo 79,93 % što je još uvijek ispod zakonom propisanih 95%

Kod primovakcinacije protiv ospica, rubele i zaušnjaka ove godine je opet obuhvat iznad zakonom propisanog te čini 96,50%  što je više nego u 2015. Godine ( 93,78 %) a sve dodatnim angažmanom i organiziranjem dopunskog cijepljenja od strane Djelatnosti za epidemiologije i liječnika cjepitelja.

Za  sve povoljno učinjeno, potrebno je zahvaliti  svim sudionicima provedbe cijepljenja – liječnicima , med.sestrama  , patronažnim sestrama i svima drugima koji su  uključeni u realizaciju Programa, od  donošenja  programa i plana, preko nabavke i osiguranja ravnomjerne  opskrbe cjepivima, do samog cijepljenja uz posebnu pozornost na eventualne nuspojave cijepljenja i na koncu evaluacije učinka stalnom kontrolom procijepljenosti a posebno praćenjem stanja pobola od bolesti protiv kojih se cijepi.

 

Stručni komentar o izvršenim obveznim imunizacijama 2016.g sa tablicom nalazi se u nastavku članka u  PDF  datoteci.

 

Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju

Višnja Smilović,dr.med

 spec. epidemiologije

 

Datoteke uz članak: