Edukacija provoditelja programa Trening životnih vještina

U okviru programa Trening životnih vještina u Međimurskoj županiji održana proljetna edukacija provoditelja

Trening životnih vještina – program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga i nasilja) koji se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u istraživanjima pokazale važnima u odupiranju rizicima, provodi se u Međimurskoj županiji od 2016. godine. U program su uključeni svi učenici 4., 5., 6. i 7. razreda u 31 osnovnoj školi naše županije.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi ovaj program u suradnji s  Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe  droga Međimurske županije i Školskim preventivnim programima, a ove školske godine je njime obuhvaćeno oko 4500 učenika.

Osim radionica s učenicima, u okviru programa redovito se provodi i  edukacija provoditelja.

Ovogodišnja edukacija provoditelja programa održana je 9.3.2023. godine putem stručnog skupa realiziranog po hibridnom modelu. Svim učiteljima omogućeno je slušanje online predavanja koje je održala dr. sc. Sabina Mandić, dipl. socijalna pedagoginja, asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu na temu „Virtualno okruženje – od rizika do zaštite“. Na istu temu za koordinatore je organizirano predavanje i radionica uživo.

U uvodnom dijelu stručnog skupa sudionike edukacije pozdravila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., a županijska koordinatorica Treninga životnih vještina Andreja Zadravec Baranašić informirala je sudionike o daljnjim koracima provedbe programa za ovu školsku godinu.

Vršnjačko nasilje putem interneta postaje sve rašireniji problem među školskom djecom i mladima, a s njegovim brojnim posljedicama po mentalno, fizičko i socijalno zdravlje mlade osobe suočavaju se mnogi roditelji, kao i učitelji i stručni suradnici u školama. Stoga je ova tema pobudila značajan interes  i potaknula diskusiju među sudionicima stručnog skupa.

Provedba Treninga životnih vještina ogledni je primjer važnosti dobre multisektorske suradnje u lokalnoj zajednici. Međimurska županija osigurava dio financijske i organizacijske podrške preko Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga. Zavod za javno zdravstvo preko projekta Ministarstva zdravstva osigurava drugi dio financijske podrške, a nezamjenjiva je njegova uloga u pružanju stručne i organizacijske podrške provoditeljima. Sve to ipak ne bi bilo ostvarivo bez temeljito razvijene mreže školskih preventivnih programa te entuzijazma svakog pojedinog provoditelja (učitelja i stručnog suradnika u školama). Već sedmu godinu provedbe programa posebno nas ispunjava dobra prihvaćenost radionica među djecom koja koriste naučene vještine i prilikom drugih školskih i izvanškolskih aktivnosti.

 

tekst pripremila: Diana Uvodić-Đurić, dr. med.