Dan mimoza 2022. godine

Siječanj je poznat kao mjesec borbe  protiv raka vrata maternice,  a od  17. do 23. siječnja 2022. godine obilježava se  Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije te drugim zdravstvenim  ustanovama od 2009. godine  redovito obilježava Dan mimoza, kojeg je Hrvatski sabor 2011. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata  maternice.

Nažalost ni ove 2022. godine,  već drugu godinu zaredom,  zbog epidemiološke situacije  vezane uz pandemiju bolesti COVID 19 tradicionalno obilježavanje   Dana mimoza na Trgu Republike  u Čakovcu  neće se održati.

U Hrvatskoj je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva raka vrata maternice (stopa 12,8/100 000), a  u 2020. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 126 žena (stopa 6,1/100 000).

Prema  istom izvoru  u 2019. godini u Međimurskoj županiji 4 su žene oboljele od invazivnog, a 46 žena od neinvazivnog raka vrata maternice.

U razdoblju od 2015.-2017. prosječno su u  Međimurskoj županiji od ove bolesti umrle 3 žene godišnje  dok u razdoblju od  2018.- 2020. godine u Međimurskoj županiji niti jedna žena nije umrla.

Briga o vlastitom zdravlju od iznimne je važnosti, stoga bi svaka žena  trebala odlaziti  na redovite ginekološke preglede barem jednom godišnje  dok će potrebu testiranja PAPA testom i ostalu obradu odrediti ginekolog.

Uz redovite ginekološke preglede  rak vrata maternice može se otkriti u dovoljno ranoj fazi te u današnje vrijeme niti jedna žena od toga raka ne bi trebala umrijeti.

Na odjelu patologije i citologije  ŽB Čakovec u 2021. godini očitano  je 12058 PAPA testova, od toga je  bilo 78 HSIL i 220 LSIL, dakle  oko 300 patoloških nalaza.

Infekcija sluznice vrata maternice HPV virusom ne može se vidjeti ni utvrditi običnim pregledom, potreban je obrisak vrata maternice te se nakon toga ciljano utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV virusa.

U Djelatnosti kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije provodi se testiranje na HPV  molekularnom metodom na aparatu Gynexpert  te se godišnje obradi  oko 500 uzoraka.

Želimo podsjetiti da je od velike važnosti i primarna prevencija: edukacija mladih   koja se provodi  već u školskoj dobi, odgovorno spolno ponašanje te dostupno cijepljenje protiv HPV-a.

Republika Hrvatska osigurala je besplatno cijepljenje protiv HPV-a  za sve učenike 8.  razreda koje je neobavezno , ali  preporučeno. Ovisno o raspoloživosti cjepiva cijepiti se mogu  i osobe  koje su završile 8. razred  do  25 godine života.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije  provodi cijepljenje protiv HPV-a od 2008.godine, a odaziv na cijepljenje je u našoj županiji među najboljima u Hrvatskoj. U školskoj godini 2019./2020.  cijepljeno  je ukupno 55,8 % učenika 8.razreda ( djevojčica i dječaka), a u školskoj godini  2020./2021.  zbog pandemije COVID 19 nešto manje 48% učenika.

 

Naučite nešto novo, vodite zdrav stil života i smanjite rizik bolesti!

Nemojte čekati i odlazite na redovite ginekološke preglede!

 

Više o ovoj temi možete saznati

Rak vrata maternice – epidemiološki podaci

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/rak-vrata-maternice-epidemioloski-podaci/

 

Rak vrata maternice – rak kojeg možemo spriječiti

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/rak-vrata-maternice-rak-kojeg-mozemo-sprijeciti/

 

Više informacija o prevenciji, dijagnostici i liječenju raka vrata na internetskoj stranici „NEĆU RAK“ https://necurak.hzjz.hr/.

 

Mobilna aplikacija rak vrata maternice,  informacije na poveznici

https://www.zzjz-ck.hr/mobilna-aplikacija-rvm-rak-vrata-maternice/