Cijepljenje protiv bolesti COVID-19

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 provodi se u Međimurskoj županiji od kraja prošle godine prema učinjenom planu i zadanim prioritetima. U početnoj fazi cijepljeni su zdravstveni radnici te djelatnici i osobe smještene u domovima za starije i nemoćne osobe, a u drugoj fazi cijepljene su osobe starije od 65 godina i/ili kronični bolesnici. Druga faza cijepljenja koja uključuje masovno cijepljenje,  od 9.2.2021. provodila se najvećim dijelom na tri različita punkta u Međimurju kroz unaprijed organizirane akcije u kojima je sudjelovalo više timova cjepitelja, a cijepljenjem je bilo obuhvaćeno više stotina osoba (i do 1000 ljudi po pojedinom punktu).

Dolaskom većih količina cjepiva u Hrvatsku mogućnosti za cijepljenje su se povećavale, tako da su cijepljenjem obuhvaćene i skupine građana pripadnika određenih profesija izloženijih riziku zaražavanja (vatrogasci, policijski djelatnici, prosvjetni radnici, odgojitelji, članovi određenih institucija i sl.), udruga, sportskih klubova, poduzeća i drugih. Iz mjeseca u mjesec povećavao se broj cijepljenih osoba, a time i cijepni obuhvat, odnosno udio cijepljenog stanovništva u Međimurju. Uz Istarsku, Primorsko-goransku županiju i Grad Zagreb, Međimurje je u samom vrhu što se tiče broja cijepljenih osoba u Republici Hrvatskoj.

S ciljem što veće dostupnosti i povećanja cijepnog obuhvata početkom 5.mjeseca omogućili smo i cijepljenje bez prethodne najave. Svakog radnog dana cijepljenje se odvija u  Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9.00-13.00 h te u trijažnom prostoru  ŽB Čakovec od 13.00-18.00 h za sve one koji se žele cijepiti bez najave. Cijepljenje se provodi cjepivom Pfizer ili AstraZeneca prema izboru, a uz dogovor cijepiti se možete  i drugim vrstama  cjepiva s kojima raspolažemo. Na taj način još više smo povećali broj cijepljenih stanovnika naše županije, tako da se trenutno približavamo postotku od 50 % cijepljenih odraslih osoba barem s jednom dozom i postotku od 30% odraslih osoba cijepljenih s dvije doze.

Kako bi i dalje povećavali broj cijepljenih osoba, što je korisno i značajno za sve nas, pozivamo sve  Vas koji se do sada niste cijepili da se odazovete na cijepljenje. Posebno želimo istaknuti da je cjepivo dostupno i mladima. Naime, cjepivom Pfizer mogu se cijepiti djeca i mladi stariji od 12 godina te pozivamo njihove roditelje, kao i mlade punoljetne osobe da iskoriste tu mogućnost i odazovu se na cijepljenje.

Uz to što štiti od težih oblika bolesti COVID-19, i od njenih loših ishoda, cijepljenje nam svima daje veću sigurnost, mobilnost, pruža nam ne samo osjećaj slobode, već i mogućnost vraćanja života na način na koji smo navikli  i kojem težimo.

I ovaj puta naglašavamo važnost zajedničkog djelovanja u suzbijanju  ove pandemije, stoga Vas pozivamo da dođete na cijepljenje bez najave bilo u  ZZJZ Međimurske županije ili  u ŽB Čakovec, koje je organizirano svakodnevno od ponedjeljka do petka.

Cijepljenje je najsigurniji način sprečavanja ove  bolesti i njezinih teških i neželjenih komplikacija. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa svim ostalim zdravstvenim ustanovama,  uz podršku Međimurske županije i ostalih jedinica lokalne samouprave, ulaže značajne napore da osigura dostupnost i sigurnost provedbe cijepljenja svim našim žiteljima. Stoga vas još jednom pozivamo da donesete dobru odluku i cijepite se.