„BICIKLIJADOM TRI GRADA“ obilježili smo Europski dan bez automobila te najavili Europski tjedan sporta

U sklopu projekta Međimurje – Europska regija sporta te u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga i Saveza Međimurske županije, Informacijskim centrom Europe Direkt Čakovec i Međimurskom županijom, Policijskom upravom Međimurskom i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, 22. rujna na „Dan bez automobila“ organizirali smo već tradicionalnu biciklističku turu koja povezuje tri međimurska grada. Biciklistička tura u duljini od 48 kilometara započela je u Prelogu, krenula prema Murskom Središću, a završila je u Gradu Čakovcu.

Cilj ove akcije je ukazivanje na važnost usvajanja navike redovite tjelesne aktivnost kao neophodnog čimbenika unapređenja i očuvanja zdravlja ljudi te kvalitete njihova života, a posebno se promovira biciklizam i pješačenje koji su primjereni za osobe svih dobnih skupina te za osobe različitih tjelesnih sposobnosti. Stoga se biciklijada odvijala pod motom „Pješači i bicikliraj te bolesti preveniraj“. Kako bi biciklisti sigurno stigli na cilj, imali su pratnju brojnih zaposlenika Policijske uprave Međimurske uz sudjelovanje volontera Gradskoga društva Crvenog križa Čakovec.

Okupljene bicikliste u Gradu Prelogu pozdravili su ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, dr.med.spec. Marina Payerl-Pal, predsjednik Zajednice sportskih udruga i Saveza Međimurske županije Mato Kljajić, gradonačelnik grada Preloga i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, koji je svim biciklistima poželio sreću. Događaju je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović te pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić.

Nakon pozdravnih govora predstavnika organizatora i domaćina, uslijedilo je kratko zajedničko zagrijavanja svih sudionika koje je vodio Vladimir Belić, mag.cin., fitnes trener iz Sportskog centra DG Prelog. Biciklisti su prema Murskom Središću krenuli u 9,15h, a u 11h su stigli u Mursko Središće gdje ih je dočekao gradonačelnik Grada Mursko Središće i saborski zastupnik Dražen Srpak, zajedno sa zaposlenicima Gradske uprave te zaposlenicima Policijske postaje Mursko Središće.

Nakon kratke stanke i zakuske, biciklisti su krenuli prema Čakovcu. Biciklistička tura je završila na SRC Mladost gdje su sudionike dočekali predstavnici Zajednice sportskih udruga i Saveza Međimurske županije te predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Na prostoru SRC-a Mladost biciklisti su se kratko zadržali kako bi se okrijepili, a podijeljeni su im i promotivni materijali projekta Međimurje – Europska regija sporta 2022. godine.

Na biciklijadi su sudjelovali predstavnici Policijske uprave Međimurske i svih policijskih postaja, predstavnici Zavoda za hitnu Medicinu Međimurske županije, Županijske bolnice Čakovec, Informacijskog centra EDIC Čakovec i Međimurske županije, Grada Preloga i Grada Mursko Središće, Muzeja Međimurje Čakovec, Gradskoga društva Crveni križ Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Zahvaljujemo na financijskoj i organizacijskoj podršci u provedbi projekta Informacijskom centru EDIC Čakovec i Međimurskoj županiji te Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije, Policijskoj upravi Međimurskoj na pratnji, kao i Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec i volonterima na osiguranju biciklističke ture, a zahvalu na podršci u provedbi biciklijade upućujemo i Gradu Prelogu, Vladimiru Beliću i DG Sport Prelog te Gradu Mursko Središće, medijima te svim sudionicima. Održavanje biciklijade dio je aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u okviru programa zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti kao dijela projekta „I zutra z vupežom: IZAZOVI PROMJENA“ financiranog od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

#europedirectcakovec #EuropskiTjedanSporta #MedjimurjeEuropskaRegijaSporta2022

Tekst pripremile:

Renata Kutnjak Kiš, dr. med.

prim. Marina Payerl-Pal, dr. med.

Diana Uvodić-Đurić, dr.med. Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje