Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je 18.10.2017. proslavio 10. obljetnicu djelovanja Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine te 10. obljetnicu provođenja projekta “Pješke ili biciklom na posao”

Pod motom “Živimo aktivno i  zdravo” u zgradi Scheier u Čakovcu, 18. listopada 2017. godine, uz brojne uzvanike, goste, zaposlenike Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, suradnike, korisnike savjetovališta, sudionike natječaja, pokrovitelje, donatore i sponzore, svečano je obilježena 10. obljetnica djelovanja Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine te 10. obljetnica provođenja projekta “Pješke ili biciklom na posao”.

Kao odgovor na epidemiju debljine i nedovoljne tjelesne aktivnosti, u sklopu programa “Zdrava županija”, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije je u mjesecu rujnu 2007. godine započelo djelovati Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine namijenjeno odraslim osobama, a koje u kontinuitetu radi sve do danas. Budući da se tjelesna aktivnost, uz uravnoteženu prehranu smatra neizostavnim čimbenikom u prevenciji i tretmanu kroničnih bolesti, među kojima je i debljina, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pokreće i provodi brojne inicijative s ciljem promicanja zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Tako je, također prije 10. godina, dakle 2007. godine, pokrenuo projekt “Pješke ili biciklom na posao”, kojeg u formi nagradnog natjecanja, u mjesecu rujnu provodi već 10 godina, s ciljem povećanja aktivnih osoba u domeni transporta.

Sudionike skupa je na početku pozdravila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., istaknuvši kako je ponosna na 10 godina kontinuiranoga rada savjetovališta, a ujedno je zahvalila zaposlenicima Djelatnosti za javno zdravstvo, u sklopu koje djeluje savjetovalište, na predanom radu, entuzijazmu i trudu koji ulažu svih ovih godina. Zahvalu je uputila i zaposlenicima drugih djelatnosti Zavoda, koji također, na različite načine podržavaju rad savjetovališta. Na podršci u radu zahvalila je i svim suradnicima te pokroviteljima, a brojnim korisnicima savjetovališta te sudionicima natječaja “Pješke ili biciklom na posao”, posebno je zahvalila na povjerenju. U nastavku je pročitala čestitku uz seriju nekoliko recepeta uravnoteženih obroka koje je za ovu prigodu osmislila i uputila nam je draga suradnica prim.mr.sc. Branislava Belović, dr.med., iz Slovenije.

Svečanosti se odazvala i voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine, ujedno zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Sonja Tošić – Grlač, koja je istaknula kako su preventivni programi od izuzetne važnosti, te ih Međimurska županija podupire na različite načine, a isto će činiti i nadalje, jer su projekti i aktivnosti čiji jubilej se proslavlja hvalevrijedni, te se Međimurska županija njima ponosi.

U nastavku svečane obljetnice, o počecima djelovanja savjetovališta, konceptu rada, iskustvima,  rezultatima rada i izazovima, govorila je Renata Kutnjak Kiš, dr.med., voditeljica savjetovališta i voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo. Istaknula je kako se rad savjetovališta temelji na interdisciplinarnom pristupu, te se sadržajno stalno nadopunjuje. Korisnicima savjetovališta su dostupne usluge individualnog savjetovanja s liječnikom, nutricionistom, psihologom i medicinskom sestrom, usluge antropometrijskog mjerenja i mjerenja krvnog tlaka te određivanja kolesterola, triglicerida i šećera u kapilarnoj krvi, kao i usluge grupnog savjetovanja kroz sudjelovanje u Edukativno-suportivnoj grupi te Grupi za nordijsko hodanje.  Uz usluge savjetovanja koje se nude u Zavodu za javno zdravstvo, organiziraju se i aktivnosti na terenu, tzv. „savjetovališta na terenu“, koja su namijenjena određenoj populacijskoj grupi. Kroz terenske akcije nastoji se senzibilizirati javnost za problem debljine, motivirati pojedince za promjenu životnog stila te prema potrebi i za dolazak u Savjetovalište. Kao još jedan vid podrške korisnicima, kontinuirano se izrađuju različiti edukativni i promotivni materijali, a kroz brojne medijske aktivnosti nastojimo informirati javnost o rezultatima našeg rada. U 10 godina rada savjetovališta, usluge individualnog tretmana je koristilo 1.250 korisnika, broj korisnika se iz godine u godinu povećava. Od 3. mjeseca 2015. godine pa do sada, u rad savjetovališta je bilo uključena 371 osoba, kojima je pruženo 3.500 različitih usluga. U rad Grupe za podršku su do sada bile uključene 93 osobe, a u Grupu za nordijsko hodanje 107 osoba. Kroz “Savjetovalište na terenu”, obuhvaćeno je više od 4.000 korisnika.  Na kraju svog izlaganja, dr. Kutnjak Kiš je od srca zahvalila svima koji su omogućili početak, razvoj i rad savjetovališta, a posebnu zahvalu je uputila svim korisnicima savjetovališta.

            U nastavku obilježavanja 10. obljetnice rada savjetovališta, prikazan je video koji je snimljen za tu prigodu, a koji je imao za cilj prikazati koncept rada, kao i uspješne priče korisnika savjetovališta. Bilo je veliko zadovoljstvo slušati pozitivna i uspješna iskustva 11 osoba. Vjerujemo da će  njihovi primjeri biti motivacija mnogima na putu usvanja zdravog stila života. Nakon prikaza videa, o evaluaciji rada Grupe za podršku i Grupe za nordijsko hodanje govorila je prof. Berta Bacinger Klobučarić. Evaluacija je rađena 2011. i 2016. godine kroz anketne upitnike te fokus grupe. Iskustva su vrlo pozitivna, u 97% slučajeva prevladavaju pozitivne emocije, a rad obje grupe je od strane korisnika procijenjen ocjenom višom od 4,8 na skali do 5.

            Na kraju prvog dijela susreta, odnosno obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Savjetovališta, dodijeljene su zahvalnice. Zahvalnice su dodiljene Međimurskoj županiji na podršci u pokretanju i djelovanju Savjetovališta, a gradu Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću na podršci u organizaciji „savjetovališta na terenu“. Zahvalnice su potom dodijeljene Lani Križarić, koja je volonterski obnašala funkciju prve voditeljice Grupe za nordijsko hodanje, dok su Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve i USR Sport za sve Mala Subotica također dobili zahvalnicu za podršku u organizaciji „Savjetovališta na terenu“. Zahvalnica je dodijeljena i Udruzi umirovljenika Grada Čakovca, za aktivno sudjelovanje u radu Grupe za potporu i Grupe za nordijsko hodanje, te za druge vidove suradnje.  Za organizaciju kuharskih radionica provedenih u sklopu Grupe za podršku, zahvalnica je dodijeljena Vladi Tureku, stručnom učitelju kuharstva i Srednjoj školi Prelog, u kojoj gospodin Turek radi.    

            U nastavku susreta, bili su prezentirani osnovni rezultati projekta „Pješke ili biciklom na posao 2007.-2017. godine“, a potom su bile dodijeljene nagrade sretnim dobitnicima ovogodišnjeg natjecanja. Naime, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije kroz svoje aktivnosti, programe i projekte, nastoji potaknuti ljude svih generacija na zdravi stil života, koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost. Sa željom da u domeni transporta poveća broj aktivnih osoba, u suradnji s Gradskim bazenima Čakovec, pokrenut je projekt “Pješke ili biciklom na posao”, koji se u formi nagradnog natjecanja provodi već 10 godina. Do sada je, tijekom 10 natjecanja, u projektu „Pješke ili biciklom na posao”, sudjelovalo 1025 osoba (344 muškaraca i 681 žena) koje su tijekom svih akcija prošle više od 140.000 kilometara.

Ove godine, na natječaj se javila 91 osoba. U kategoriji biciklisti nagrađeni su Nevenka Markač iz Donjeg Mihaljevca, Dragutin Cvija iz Strahoninca, Lidija Posavec iz Čakovca, u kategoriji pješaka Mateja Bajs iz Mihovljana, Sanja Turk iz Čakovca i Nataša Lesar iz Šenkovca. Prva nagrada u svakoj od pojedinačnih kategorija biciklista i kategorija pješaka bila je bicikl, druga nagrada biciklistička kaciga, a treća aparat za mjerenje broja koraka, pedometar. Najveći broj prijeđenih kilometara tijekom akcije zabilježen je kod Borisa Kunštena iz Žiškovca koji je prošao 800 km i nagrađen je ciklokompjuterom, biciklističkom majicom i reflektirajućom trakom.

U nastavku su bile dodijeljene zahvalnice tvrtkama i instituacijama koje su tijekom 10 godina provođenja projekta „Pješke ili biciklom na posao“ osiguravale nagrade - KOMET D.O.O. Prelog,  MIHALEC TRGOVINA d.o.o. BECIKLIN“ Prelog, Gradski bazeni Marija Ružić Čakovec, Ljekarna Čakovec, Općina Belica, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, Nacionalni promet  sigurnosti cestovnog prometa. Zahvalnice su dodijeljene i instituacijama koje su sudjelovale u promociji natjecanja – Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine Podružnica Međimurske županije, Udruga odgajatelja “Krijesnice”, Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola – Međimurski ogranak, Stručni aktiv ravnatelja Srednjih škola Međimurske županije.

Na kraju susreta, ravanateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal je još jednom zahvalila svima na dugogodišnjoj suradnji i podršci te je sudionike skupa pozvala na prigodni domjenak koji je bio pripremljen u skladu s važećim smjernicama uravnotežene pravilne prehrane. Sudonici skupa su se zadržali još dosta dugo u neformalnom razgovoru, te su svi izrazili veliko zadovoljstvo cijelim događajem.

Pripremila Renata Kutnjak Kiš, dr.med., voditeljica Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online