Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

U Prelogu je 4. lipnja, u sklopu NowWeMOVE kampanje i MOVE Weeka, treći put za redom održan Festival nordijskog hodanja i pješačenja, a privukao je gotovo 200 sudionika

Nordijsko hodanje, kao i pješačenje, imaju niz korisnih učinaka na tijelo te su sve popularniji oblici tjelesne aktivnosti, pogodni za osobe svih dobnih uzrasta. Stoga je Festival nordijskoga hodanja i pješačenja u Prelogu  i ove godine privukao brojne poklonike. 

Treću godinu za redom, u sklopu Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week), a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Grada Preloga, Turističke zajednice Grada Preloga, SRC DG Sport Prelog, Udruge mladih EFEKT, Društva naša djeca Prelog i Županijske lige protiv raka Čakovec te uz pokroviteljstvo Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, u gradu Prelogu je 4. lipnja 2017. godine održan Festival nordijskoga hodanja i pješačenja, kojem se odazvalo gotovo 200 sudionika.

Program je započeo u 9,15h na Trgu slobode, gdje su brojni gosti dočekani uz bogat kulturno-umjetnički program. Na samom početku, sudionike festivala su pozdravili predstavnici domaćina i organizatora. Ispred Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, sudionike je s velikom radošću pozdravio gradonačelnik Ljubomir Kolarek, koji  je izrazio zadovoljstvo što je Grad Prelog, već treću godinu odabran kao domaćin ovog lijepog skupa, itekako važnog za zdravlje naših žitelja, te je zaželio svima ugodan, aktivan boravak u Gradu Prelogu.

Ispred Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije skup je pozdravila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, koja je zahvalila Gradu Prelogu i gradonačelniku na partnerstvu koji s njima ostvaruje Zavod za javno zdravstvo, vezano uz promicanje različitih oblika tjelesne aktivnosti, a zahvalu na dolasku i podršci je uputila i dr.sc. Slavenu Krtaliću iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prim. Payerl-Pal je još istaknula kako ju posebno veseli što se skupu odazvalo 17 različitih udruga i ustanova iz Međimurja, ali i ostalih dijelova Hrvatske, a posebne pozdrave je uputila Sekciji nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac i Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije, koji su nam svake godine posebno dragi gosti. Na kraju je svima zahvalila na doprinosu u realizaciji ovog događaja, a hodačima je zaželjela ugodno aktivno druženje u prirodi.

Sudionicima Festivala se prigodnim pozdravnim riječima obratio i dr.sc. Slaven Krtalić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je ukratko predstavio  projektnu aktivnost „Hodanjem do zdravlja“, u sklopu elementa „Zdravlje i tjelesna aktivnost“ projekta „Živjeti zdravo“, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. U nastavku je istaknuo kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo prepoznaje i cijeni velike napore koje Zavod za javno zdrvastvo Međimurske županije uz mrežu svojih partnera ostvaruje na području promicanja tjelesne aktivnosti te ga veseli što će surađivati i na projektu „Živjeti zdravo“.

Prije bogatog kulturno-umjetničkog programa, sudionike je još pozdravio prim. Husssein Saghir, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec te je napomenuo kako je redovita tjelesna aktivnost izuzetno važna kako za prevenciju raka, tako i za kvalitetan život osoba liječenih od raka, te Županijska liga sa svojim klubovima oboljelih, provodi niz projekata koji imaju za cilj promicanje tjelesne aktivnosti, pa su se rado odazvali i ovom Festivalu, kao suorganizatori i aktivni sudionici.

Nakon pozdravnih govora, uslijedio je bogat kulturno-umjetnički program koji je vodila Sanela Horvatić iz Udruge mladih EFEKT Prelog.  Plesna sekcija Udruge umirovljenika Prelog je najprije izvela Kan-Kan Ples, a Pjevački zbor Udruge umirovljenika, uz pratnju njihovog tamburaškog sastava, se predstavio s dvije prekrasne, prigodne pjesme:  „Dobro mi došel prijatelj“ i „Međimurje kak si lepo zeleno“. Program je potom nastavljen uz  Severininu pjesmu „Paloma nera”, koju je izveo  Ženski trio Doma za odrasle osobe Orehovica (Vesna, Karolina i Slavica). Još jednom plesnom točkom - Cheerleaders koreografijom, nam se predstavilo Društvo naša djeca Prelog i Dječji  Forum Grada Preloga. Po prvi puta na Festivalu nordijskog hodanja je nastupio i pjevački zbor Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec, koji je otpjevao pjesmu „Šumi, šumi javore“.

Potom je uslijedilo otvorenje Festivala nordijskog hodanja ponovnim plesnim FlashMOVE nastupom članova Društva naša djeca Prelog, a uključili su se i mnogi drugi sudionici festivala.  Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja se odazvalo gotovo 200 sudionika, a ovaj put su najbrojniji bili članovi Udruge umirovljenika Prelog i Udruge „Priločko srce“, potom članovi Podružnice Čakovec Udruge umirovljenika Međimurske županije i članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Udruge žena Donja Dubrava i Udruge žena Savska Ves, korisnici Doma za odrasle osobe Orehovica sa svojom ravnateljicom, članovi Županijske lige protiv raka Čakovec, Kluba laringektomiranih i drugih klubova lige protiv raka te članovi Udruge građana Gardruža iz Gardinovca. Među gostima izvan Međimurja, najbrojniji su bili članovi Sekcije nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac te članovi Kluba nordijskoga hodanja Varaždin. Na festivalu su sudjelovali i brojni drugi pojedinci iz Preloga, Međimurja i okolice.  

Nakon svečanog otvorenja manifestacije, sudionicima festivala je prečasni Antun Hoblaj pokazao prelijepu Crkvu Sv. Jakoba, a nakon toga su se sudionici Festivala slikali sa župnikom ispred župnog dvora. Svim zainteresiranim osobama je bilo omogućeno razgledavanje stalnog postava Muzeja „Croata Insulanus“ uz prigodne riječi kustosice Muzeja Ive Kožnjak. Uz stalni postav, u muzeju je bila postavljena izložba „Lo-fi Garage Pop“ Zvonimira Haramije Hansa. 

Sudionici festivala su se potom ponovno okupili na Trgu slobode, te su formirane grupe po pojedinim rutama. Nordijsko hodanje je bilo organizirano po Prelogu i uz rijeku Dravu u 4 rute različitih duljina - od 2km, 4,5km, 6 km i 9 km, a zahvaljujući profesoricama Ivani Strbad i Emini Rus, sudionici su imali priliku upoznati se s prirodoslovnim osobitostima prostora kojim su se kretali.

Za osobe koje su se odlučile za najkraću rutu hodanja, kao i za druge zainteresirane sudionike, u sportskoj dvorani DG Sport je u organizaciji Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a u okviru projekta „Procvjetajmo“, financiranog od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, bila organizirana plesna radionica pod nazivom “Plesom probudimo duh i tijelo”, a vodila ju je učiteljica Sanja Rašan.

Ponovno okupljanje svih sudionika je bilo u Hotelu Panorama oko 12,30h, kada je uslijedio zajednički ručak te zabava uz tamburašku sekciju Udruge umirovljenika Prelog.  

  Sudionici festivala su bili zadivljeni ljepotama krajolika kojim su se kretali, kao i ljepotom Grada Preloga, a bili su zadovoljni i gostoprimstvom te organizacijom cijelog događaja. Na odlasku su nam poručili: „Svakako se vidimo i iduće godine!“.  

Kako bi cijeli ovaj događaj protekao u ugodnom raspoloženju, bilie su angažirane brojne ustanove, udruge i pojedinci, čiji nam je doprinos izuzetno važan pa im ovom prigodom najljepše zahvaljujemo!

Festival nordijskog hodanja i pješačenja održan u Gradu Prelogu 4.lipnja 2017. godine, bio je dio Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti - MOVE Week, najvećeg paneuropskog društvenog događaja tjelesne aktivnosti i sporta, koji se održao dijem Europe. Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week) i kampanja „Krećimo se sada“ (NowWeMOVE) su koordinirani od strane Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) u suradnji s Europskom biciklističkom federacijom (ECF) te uz podršku  BeACTIVE Europskog tjedna sporta (European Week of Sport).

Pokrovitelji Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti 2017. godine u Međimurju su bili Gradovi Prelog, Mursko Središće i Čakovec te Međimurska županija.  

Ovaj događaj financijski su podržali: Grad Prelog, u sklopu NowWeMOVE kampanje i projekata „Tjelesnom aktivnošću ususret kvalitetnijem životu oboljelih od raka“, te Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske u sklopu projekta „Procvjetajmo – projekt usmjeren unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti“.Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo 

             Međimurske županije         

 prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec. medicinske mikrobiologije s parazitologijom

 

Rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo

    i koordinatorica NowWeMOVE kampanje

            u ZZJZ Međimurske županije

  Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog           

 

Rukovoditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja,

      prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

Diana Uvodić-Đurić, dr.med., spec. školske medicine 


 

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online