Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio je Međunarodni dan obitelji

Ujedinjeni narodi su 1994. godine inicirali obilježavanje Međunarodnog dana obitelji - 15. svibnja - želeći pažnju javnosti skrenuti na značaj obitelji. Obitelj je osnovna jedinica društva, obitelj je ishodište pozitivnih vrijednosti i toplih emocija, nositeljica potpore, sigurnosti i uvažavanja, baza osiguranja uvjeta za pravilan razvoj i socijalizaciju djece. Značaj obitelji za razvoj djetetove osobnosti je neupitan: djetetovo funkcioniranje, mentalno zdravlje i prilagodba proizlaze iz odgoja, odnosa u obitelji i prijenosa vrijednosti. Stoga se ističe značaj obitelji kao temeljne vrijednosti društva.

U današnje vrijeme utjecaj obitelji na djecu slabi, a u porastu su svi drugi utjecaji. U nastojanju promicanja važnosti obitelji u odgoju i prenošenju vijednosti djeci, od izuzetne su nam važnosti mogućnosti uključivanja i drugih institucija koje promoviraju obitelj kao zaštitnicu društva. Tako se obilježavanje Dana obitelji baziralo na vrijednoj suradnji s odgojno-obrazovnim sustavom koji u najvećem obuhvatu pokriva djecu i njihove obitelji. Ovogodišnje obilježavanje organizirano je pod nazivom „Dan obitelji i sporta“ 21.05.2014. u suradnji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Osnovne škole Donja Dubrava i Centra za socijalnu skrb Čakovec, podružnice Obiteljski centar kao još jedne neizostavne institucije čija je uloga unapređenje kvalitete života obitelji.

U uvodu su Berta Bacinger Klobučarić i Diana Uvodić-Đurić roditeljima predstavile rad Savjetovališta za djecu i mlade, Centra za ovisnost i Savjetovališta za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam koji djeluju u okviru Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ Međimurske županije. O važnoj ulozi obitelji za zdravi razvoj mlade osobe govorila je Lidija Vinković, dipl. soc. radnica, voditeljica Obiteljskog centra, a Jelena Ptiček, prof. psihologije predstavila je programe koje provodi Obiteljski centar.

Upravo imajući u vidu da je kvalitetna obitelj ona u kojoj roditelji pomažu djeci izgraditi sustav vrijednosti kojim ih uče što je zapravo najvažnije u životu, obilježavanje Dana obitelji bila je prilika za promociju nove brošure Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, „Svijet oko nas i u nama“, autorice Berte Bacinger Klobučarić, prof. psihologije. Radi se o brošuri koja pruža bazična saznanja o životnim vrijednostima važnima za zdravo odrastanje. Obzirom je enigmatskog karaktera, sadržajno je i formom prilagođena interesima djece u dobi oko 8 do 11 godina.

Drugi dio poslijepodneva ispunile su sportske aktivnosti i takmičenja u kojima su sudjelovali učenici zajedno sa svojim roditeljima.


Kroz druženje u zajedničkim rekreativno-edukacijskim aktivnostima, namijenjenima svoj djeci škole i njihovim roditeljima i članovima obitelji, još jednom je istaknuta uloga obiteljske kohezije u promicanju pozitivnih životnih vrijednosti.

Više o brošuri „Svijet oko nas i u nama“ možete saznati ovdje .


Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:

3.18 MB
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online