Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

DOBROVOLJNO CIJEPLJENJE DJECE PROTIV COVID-19 U DOBI 12 I VIŠE GODINA

Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli. No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a snažnije preporučujemo cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim skupinama:


 1. Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti COVID-19. Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19 navedena su na poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Bolesti_i_stanja_s_povecanim_rizikom_02_09_2020.pdf

 2. Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Posebno ako se radi o članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od 12 godina) ne mogu biti cijepljeni, te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva neovisno jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja.

 1. Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir:

 • za ovu dob uobičajene kontakte s više osoba,

 • izazove organiziranja važnih životnih događaja poput državne mature, završnih ispita, prijemnih ispita, maturalnog putovanja, maturalne večere, norijade, proslave osamnaestog rođendana te

 • važnost sudjelovanja na nastavi u učionici u što većem opsegu s obzirom da se radi o ključnoj točci (prekretnici) u obrazovanju.

 1. Učenici određenih srednjih škola tijekom kojih učenici imaju:

 • praktične oblike nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja,

 • terenske i izvanučioničke oblike nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

 1. Djeca/učenici smješteni u učeničkim domovima i u drugim oblicima kolektivnog smještaja.


Nadalje, cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi 12 i više godina. Za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 12 godina ne mogu cijepiti.


Za cijepljenje djece u dobi 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv COVID-19:


 • Comirnaty proizvođača Pfizer-BioNTech

 • Spikevaxproizvođača Moderna


ORGANIZACIJA CIJEPLJENJA ŠKOLSKE DJECE


U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije cijepljenje školske djece je organizirano tako da učenici mogu doći na cijepljenje svaki radni dan od 9 do 12 sati, bez najave, a cijepljenje se provodi u ambulantama Djelatnosti za školsku i adolescentnu medicinu.

Za maloljetne osobe potrebna je pratnja punoljetne osobe i potpisani informirani pristanak od strane roditelja ili skrbnika (u prilogu).

Molimo roditelje da isprintaju navedeni Poziv na dobrovoljno cijepljenje sa informiranim pristankom roditelja.


Datoteke uz članak:
Informativni pristanak
127.19 kB

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online