Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Uzorci - M.tuberculosis

Kod sumnje na plućnu tuberkulozu, najčešće se pregledava bolesnički sputum. Preporuča se poslati 3 različita uzorka uzeta pod istim uvjetima: ujutro, nakon propisane toalete usne šupljine, duboki iskašljaj (ne ispljuvak). Uzorak se spremi u sterilnu posudu s poklopcem na navoj i dostavlja u laboratorij u roku 2 sata. Može se pohraniti na +4oC do 24 sata. Ostali uzorci kod sumnje na plućnu tuberkulozu su kateter aspirat bronha ( KAS ) i bronhoalveolarni lavat ( BAL ).

U okviru mikrobiološke obrade sputum se pregledava mikroskopski, bojanjem po Ziehl-Neelsenu i nasađuje se na specijalne podloge. Nalaz mikroskopske pretrage gotov je u roku 24 sata, a u slučaju opravdane potrebe i uz naznaku hitno u roku od 1 sat. U slučaju pozitivne pretrage u nalazu se izdaje: mikroskopskom pretragom sputuma nađeni su acidorezistentni bacili (što ne znači ujedno i siguran M.tuberculosis uz kojeg postoje brojne atipične mikobakterije čija izolacija ne znači i obligatnu bolest). Svaki mikroskopski pozitivni nalaz javlja se telefonom ordinarijusu, liječniku spec.epidemiologu i izdaje se pisani nalaz.

Kulture se očitavaju nakon 3,4,6,8,10 i 12 tjedana. Nakon 3 čitanja ( što znači 6 tjedana ) nalaz se izdaje za sve kulture ako su negativne. Kod svakog očitavanja odmah se izdaju pozitvne kulture i telefonski se obavještava ordinarijus koji je uputio bolesnika. Svaka nova pozitivna kultura šalje se u Referentni laboratorij za tuberkulozu HZZJZ na identifikaciju i test osjetljivosti.

Drugi najčešći materijal koji se pregledava na M.tuberculosis je urin. Urin se uzima na isti način kao i za bakteriološku pretragu, ali u količini od 10 ml. Broj uzoraka je od izuzetnog značaja, jer se bacil ne mora kontinuirano izlučivati u kanalni sustav bubrega. Preporučeni broj uzoraka je 10. Urin se ne pregledava mikroskopski zbog niske osjetljivosti pretrage, kao i zbog česte prisutnosti saprofitnih mikobakterija.

Ostali uzorci koji se mogu slati na pretragu na tuberkulozu su: pleuralni punktat, punktat limfnog čvora, ostali punktati, lavat želuca ( kod sumnje na plućnu tuberkulozu djece ), menstrualni sekret, eksprimat prostate, ejakulat, i drugi.

Neki uzorci se u laboratoriju obrađuju posebnom metodom. Radi se o nasađivanju na tekuće podloge s indikatorom za dokaz mikobakterija - MGIT ( Mycobacteria Growth Indicator Tube ). Za sada se u laboratoriju na tekuće podloge zasijavaju: želučani lavat, urin, likvor, krv, aspirat bronha, pleuralni i ostali punktati. Ako postoji opravdana klinička indikacija, uz vašu naznaku MGIT obrađivat će se i ostali uzorci. Metoda je visoke osjetljivosti i značajno skraćuje vrijeme inkubacije. Svaki pozitivni nalaz MGIT-a se javlja ordinarijusu, a postupak subkultivacije, identifikacije i ostjetljivosti slijedi.

Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online