Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

O nama

Za mnoge konzumiranje alkohola je način opuštanja, izraz zabave, ili prateći član u situacijama slavlja. Ili pak se pije da bi se zaboravile brige, dok neki konzumiraju alkohol kao način savladavanja problema ili tuge. Često se radi o situacijama reducirane samokontrole pa se vrlo lako popije čaša previše. Dugotrajno i prekomjerno pijenje rezultira ovisnošću. Ovisnost o alkoholu je bolest (socijalno-medicinska) koja dovodi do oštećenja fizičkog i psihičkog zdravlja i uzrokuje probleme u ponašanju. Prema ukupnim posljedicama za pojedinca i društvo ubraja se među najveća zla suvremenog svijeta.

            Danas se susrećemo s činjenicom porasta prekomjernog pijenja alkohola, što čini alkoholizam javnozdravstvenim problemom. Situacijska analiza stanja govori o visokim postocima potrošnje alkoholnih pića, i zdravstveno gledano - do ogromnog udjela bolesti povezanih s alkoholom. Porast pijenja je evidentan osobito kod mladih, uz što je vezan i porast problematičnih ponašanja, a osobito je zabrinjavajuća činjenica sve mlađe dobi u kojoj se počinje konzumirati alkohol.           

            Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je, kao ustanova koja promiče zdrave stilove života, suočen s problemom rasprostranjenosti alkoholizma kod nas i težinom negativnih posljedica koje donosi prekomjerno pijenje, pokrenuo Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam. Savjetovalište je započelo s radom krajem prošle (2011.) godine. Osmišljeno je kao lako dostupna pomoć osobama koje prepoznaju kod sebe ili kod bližnjih probleme vezane uz prekomjerno pijenje, s ciljem pronalaženja puteva uklanjanja navike pijenja, odnosno kod osoba bolesnih od ovisnosti - puteve izlječenja.

            U Savjetovalištu rade osobe različitih struka koje svaka sa svojom ulogom pridonosi procesu rehabilitacije i pomoći.

- liječnik: Diana Uvodić-Đurić, dr. med. spec. školske medicine,

            Mob; 098-206-523

            e-mail: diana.djuric-uvodic@zzjz-ck.hr

- psiholog: Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije,

            tel: 040-314-401; 098-242-877

            e-mail: berta.bacinger-klobucaric@zzjz-ck.hr

Vanjske suradnice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije:

- socijalni radnik: Tanja Šušteršič, dipl.soc.radnica,

- socijalni pedagog: Jelena Wranna Kovač, socijalna pedagoginja, prof.          

Tko se sve može javiti u Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam:

- Roditelj, koji primjećuje da mu dijete dolazi kući u vidno alkoholiziramom stanju, i ima probleme u ponašanju koji su rezultat pijenja alkohola,

- Partner osobe koja već neko vrijeme ne uspijeva kontrolirati svoje pijenje,

- Član obitelji u kojoj jedan ili više članova prekomjerno pije,

- Liječnik koji poznaje dinamiku i probleme obitelji,

- Učitelj, razrednik, djelatnik škole, koji primjećuje da učenik dolazi u školu pod utjecajem alkohola,

- Socijalni radnik koji kroz brigu o obitelji uočava postojanje problema vezanih uz alkoholizam,

- Mlada osoba koja je već imala probleme sa zakonom zbog konzumiranja alkohola,

- Poslodavac čiji radnik ima probleme s alkoholom,

- Zabrinuti i brižan prijatelj.

Savjetovalištu se može obratiti osoba koja prepoznaje duboke probleme, ili osoba koja treba odgovore na neke svoje nedoumice, osoba kojoj je potreban savjet, ili razgovor.

            Za dolazak u Savjetovalište NIJE POTREBNA UPUTNICA. Potrebno je doći osobno u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, (Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti), ili telefonski kontaktirati na broj:

099 222 1 888

Telefonska linija otvorena je:        utorkom od 15:00 do 18:00

                                               srijedom od 15:00 do 18:00

                                               četvrtkom od 9:00 do 12:00.

Što radimo i kako ćemo vam nastojati pomoći?

            Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam je mjesto gdje mogu podršku i pomoć dobiti osobe ovisnici o alkoholu, osobe koje osjećaju da zalaze u problem jer ponekad previše popiju, osobe koje u nedoumici ne znaju trebaju li zatražiti dublju pomoć, osobe koje trebaju savjet zbog zabrinutosti za svoje bližnje.       

            Unutar Savjetovališta ističemo mogućnost za razgovor, edukativnu funkciju, zatim savjetovanje, podršku, emocionalnu pomoć; sve u cilju osposobljavanja osobe da ukloni nepoželjni životni stil (prekomjerno pijenje) ili ukloni ovisnost, putem osvještavanja samog problema, učenja uspješnog suočavanja sa svakodnevnim nedaćama, rješavanja emocionalnih i drugih poteškoća, izgradnje prihvatljivih životnih navika. Izuzetnu važnost stavljamo na intervencije koje obuhvaćaju postupke odvikavanja, a prema potrebi savjetujemo intenzivno liječenje olakšavajući put do bolničkog tretmana ili Kluba liječenih alkoholičara, dakle, kroz suradnju s drugim institucijama i organizacijama koje pridonose liječenju i oporavku ovisnika. Ponekad je potrebno angažirati se i u rješavanju socijalnih problema koji ne dopuštaju alkoholičaru da se osloboditi pritisaka i napetosti, ili pak se angažirati u rješavanju obiteljskih ili drugih poteškoća koje su povod prekomjernom pijenju.

tekst priredila: Berta Bacinger Klobučarić, psiholog

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online