Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Kako postati i ostati aktivan?

Dana 17.07.2019. g. u sklopu suportivne grupe Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije održana je radionica na uvijek aktualnu temu tjelovježbe pod nazivom "Postati i ostati aktivan", s dominantnom idejom motiviranja na rekreakcijsko-sportsko angažiranje.

 

Redovita tjelovježba bitna je komponenta upravljanja zdravljem i dio zdravog životnog stila. Zdravstvene beneficije tjelovježbe odavno su poznate: brojne studije su pokazale da su sjedeći način života i niska razina tjelesne kondicije povezani s povećanim rizikom od niza bolesti (kao što su npr. kardiovaskularne bolesti), dok redovita tjelovježba smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara, raka dojke, raka debelog crijeva, osteoartritisa, pridonosi nižem krvnom tlaku, šećeru u krvi i kolesterolu… Zbog utjecaja na sagorijevanje masti, tjelovježba pridonosi gubitku težine i važan je prediktor očuvanja željene tjelesne težine. Pored toga, procjenama kroz različite zdravstvene testove i parametre zaključeno je da su tijela aktivnih odraslih osoba fizički mlađa od tijela vršnjaka.

 

Tijekom radionice s članovima grupe je prodiskutirano koliko su tjelesno aktivni i što ih motivira na bavljenje rekreativnim aktivnostima, kao i koje su eventualne prepreke za redovitu tjelovježbu. Također su naglašeni prioriteti u postizanju cilja koji podrazumijeva zdrav način življenja.  

Za redovito prakticiranje laganih tjelesnih aktivnosti nije potrebno izdvajati mnogo novaca, niti uložiti puno vremena, jer korisne su i umjerene fizičke aktivnosti kao što su rad u kući ili dvorištu, a najpraktičniji i najlakše dostupan način rekreiranja je hodanje.

Tijekom radionice istaknuto je kako aktivan način života doprinosi boljem psihofizičkom osjećaju, podizanju energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao i smanjenju rizika od kroničnih bolesti, pa je shodno tome dano niz preporuka kako da tjelovježba postane navika i dio svakodnevne rutine.

Radionicu je vodila psihologinja Zavoda, Berta Bacinger Klobučarić. 
Fotografije uz članak:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online