Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se pridružuje humanitarnoj akciji „Dan narcisa“ koja će se, u organizaciji Kluba Nova Nada Županijske lige protiv raka Čakovec, obilježiti diljem Međimurja u subotu, 24.03.2018. od 9-12 h

U mjesecu ožujku, članice Kluba Nova Nada Županijske lige protiv raka Čakovec već niz godina provode akciju „Dan narcisa“, te na taj način žele potaknuti sve žene Međimurja da vode brigu o sebi i da redovito odlaze na mamografske preglede koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje. Ove godine, akcija će se održati u subotu 24. ožujka od 9-12sati. Narcise i drugi prigodni proizvodi te edukativni materijali bit će dostupni u sva tri grada te u brojnim drugim mjestima u Međimurju.

U Čakovcu će akcija biti održana na tri lokacije – na Trgu Republike, Franjevačkom trgu i na jugu kod METSS-a. Osim toga, akcije će biti održane u Kotoribi, u Prelogu na tržnici, u Maloj Subotici kod općine, u Palovcu, Svetom Križu i Donjem Pustakovcu, Sv. Jurju u Trnju, Donjem Hrašćanu, Držimurcu i Štefancu,  na Belici kod Robne kuće, u Pribislavcu kod opskrbnog centra METSS i kod Konzuma, u Nedelišću kod općine, u Brezju i Lopatincu kod METSS-ovih dućana, u Dragoslavcu i Pleškovcu kod METSS-ovog dućana,  u  Murskom Središću kod Robne kuće, te u Domašincu i  Gardinovcu kod Društvenog doma.

Donacije prikupljene za narcise koristit će se za rehabilitaciju oboljelih žena i ostalih članova klubova koji djeluju unutar Lige, kako bi povratak u normalan život uz bolest bio što uspješniji, a kvaliteta života sačuvana. Organizatori unaprijed zahvalju svim dobrim ljudima koji  nesebično pomažu na bilo koji način!

Rak dojke je prvo sijelo raka među ženama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji, kako po broju novooboljelih osoba, tako i po smrtnosti, pa je važno poticati žene da vode brigu o svom zdravlju te da se odazivaju preventivnim pregledima i programima kroz koje se nastoji rak dojke otkriti u ranoj fazi jer su stope preživljenja tada bolje, bolje su mogućnosti liječenja i bolja je kvaliteta života oboljelih žena. 

U Hrvatskoj je 2014. godine rak dojke bio otkriven kod 2.644 žene, a u Međimurskoj županiji kod 50 žena, a 2016. godine je u Hrvatskoj 990 žena umrlo od raka dojke, među kojima su 32 žene bile iz Međimurske županije. Među vodećim uzrocima smrtnosti 2016. godine, rak dojke se kod žena i u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji nalazio na četvrtom mjestu po ukupnoj smrtnosti. 

Mamografski pregled dojke ja za žene u dobi iznad 40 godina najznačajnija i nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke  ranih stadija jer otkriva rak dojke  u razdoblju od jedne do tri godine prije no što ga žena može sama napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Ako se rak dojke dijagnosticira u ranom stadiju, tada je petogodišnje preživljenje u 96% slučajeva, a kod proširene bolesti u 21% slučajeva. Stoga je Ministarstvo zdravstva RH još 2006. godine pokrenulo provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji je namijenjen ženama u dobi od 50-69 godina, a uključuje mamografski pregled dojki svake dvije godine. Odaziv tom programu je u Međimurskoj županiji u sva četiri kruga bio među najvišima u Hrvatskoj i iznosio je iznad 75%. Unatoč tome, uvijek ima prostora za poboljšanje, te je važno poticati žene da se kontinuirano odazivaju programu za rano otkrivanje raka dojke, čemu će pridonijeti i ova humanitarna akcija.  

Fotografije uz članak:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online