Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije je 19.02.2018. g. održan sastanak radne skupine za koordinaciju aktivnosti projekta “Živjeti zdravo” u Međimurskoj županiji

U cilju što učinkovitije i sveobuhvatnije probvedbe projekta “Živjeti zdravo” u Međimurskoj županiji, 19.02.2018. g. je u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije održan sastanak članova radne skupine za koordinaciju aktivnosti istoimenog projekta. Sastanku su se odazvali dr.sc. Sonja Tošić Grlač, privremena pročelnica UO za zdravstvo Međimurske županije, predstavnici Grada Čakovca - David Vugrinec, pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove, Slobodan Veinović, viši savjetnik za društvene poslove te Dražen Barić, privremeni pročelnik UO za komunalno gospodasrstvo, predstavnik Grada Preloga Neven Hercigonja, direktor poduzeća Marina Prelog d.o.o. te predstavnica Grada Mursko Središće Ines Mučić. Na sastanku radne skupine sudjelovali su i predstavnici drugih instituacija i udruga: Irena Mađarić Tuksar, glavna sestra Doma zdravlja Čakovec, Eni Debelec, voditeljica Volonterskog ureda Međimurja, predstavncici GDCK Čakovec dr.sc. Kristijan Valkaj, ravnatelj i Antonio Gužvinec, referent za socijalne i zdravstvene poslove, iz Dječjeg vrtića Cipelica Čakovec sastanku su se odazvale Branka Ivaci , zdravstvena voditeljica te ravnateljica vrtića Gordana Šoltić Siladi, koja je ujedno i predsjednica Društva naša djeca Čakovec, sastanku se odazvala i Danica Korunić, predsjednica Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve”. Uz spomenute sudionike, na sastanku su sudjelovali i brojni zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koji su već uključeni u provedbu aktivnosti projekta “Živjeti zdravo” u Međimurskoj županiji. Iako se nisu mogli odazvati sastanku, svoju spremnost za suradnju izrazili su još Mario Vukoja, dopredsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije, Andrea Zadravec Baranašić, koordinatorica Školskih preventivnih programa osnovnih škola Međimurske županije te Željka Podgorelec-Sirc, voditeljica Aktiva profesora tjelesne i zdravstvene kulture Međimurske županije. 

Cilj sastanka je bio osnovati projektnu multisektorsku radnu skupinu predstavnika ključnih institucija Međimurske županije te Gradova Čakovca, Preloga i Murskog Središća.  Na početku susreta,  brojne sudionike kao i goste iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je najprije pozdravila ravnateljica  Zavoda za javno zdravstvo Međimurske prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., koja je naglasila kako su aktivnosti projekta Živjeti zdravo u Međimurskoj županiji započele krajem 2015. godine kada je održana 8. županijska konferencija “Živjeti zdravo” na kojoj su predstavljeni brojni primjeri dobre prakse iz naše županije, a potom je održano još nekoliko akcija hodanja te drugih aktivnosti. Potom je sudionike skupa pozdravila Renata Kutnjak  Kiš, dr.med., koordinatorica projekta “Živjeti zdravo” za Međimursku županiju, koja je brojnim partnerima zahvalila na dolasku kao i na dugogodišnjoj multisektorskoj suradnji koju Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ostvaruje već 20-tak godina, u cilju uspješnog promicanja zdravog stila života.  

Više o Nacionalnom programu “Živjeti zdravo” te aktivnostima istoimenog projekta, govorili su Maja Lang Morović, prof. rehabilitator, dr.sc. Slaven Krtalić, prof. kineziolog i doktorica Diana Jovičić Burić iz Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je nositelj projekta. Projekt „Živjeti zdravo“ sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a aktivnosti projekta usmjerene su na poboljšanje zdravlja cjelokupne populacije kroz implementaciju u lokalnoj zajednici. Projekt ima pet komponenti: 1. Zdravstveno obrazovanje (ciljanu skupinu čine djeca školske dobi i djelatnici odgojno-obrazovnog sustava, a aktivnosti se provode u cilju promicanja pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti te mentalnog i spolnog zdravlja); 2. Zdravlje i tjelesna aktivnost (ciljanu populaciju čine pripadnici svih dobnih skupina s naglaskom na obitelji i osobe straije životne dobi, a glavna je aktivnost „Hodanjem do zdravlja“); 3. Zdravlje i prehrana (obilježavanjenutritivno povoljnih namirnica jamstvenim žigom „Živjeti zdravo“, koji se dodjeljuje za razdoblje od tri godine, a kojim se želi  dodatno informirati potrošače i pružiti im mogućnost olakšanog izbora hrane čiji je sastav preporučljiv za pravilnu prehranu); 4. Zdravlje i radno mjesto (glavna je aktivnost “Tvrtka prijatelj zdravlja” – uvođenje posebnih oznaka za radna okruženja koja omogućuju zaposlenicima usvajanje zdravih životnih navika); 5.Zdravlje i okoliš (ciljanu skupinu čine djeca vrtićke dobi i njihove obitelji, a glavna je aktivnost “Volonteri u parku”  kojom se nastoji vratiti djecu u parkove i na igrališta).

Dakle, kroz projekt se nastoji informirati, educirati i senzibilizirati građane Republike Hrvatske svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života: promicanju tjelesnog zdravlja (pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase), spolnog/reproduktivnog i mentalnog zdravlja te smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, tumori, dijabetes tip II, kronične opstruktivne plućne bolesti, mentalne bolesti). Djelovanjem na osobnoj razini, na razini društva te u neposrednom okolišu, projektne aktivnosti utječu na biološke, socijalne, psihološke i okolišne determinante zdravlja. Voditelji pojedinih komponenti projekta „Živjeti zdravo„ iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su pozvali brojne predstavnike instituacija i udruga Međimurske županije koji su se odazvali sastanku, da se što aktivnije uključe u provedbu projekta, a sve u cilju stvaranja okruženja u kojem će stanovnicima Međimurja biti omogućena najviša razina zdravlja i kvalitete života.

Sudionici skupa su istaknuli, kako se u Međimurskoj županiji već dugi niz godina provode brojni projekti u cilju promicanja sporta, zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, unapređenja prehrambenih navika, mentalnog zdravlja te općenito zdravog stila života, pa će se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključiti i u projekt „Živjeti zdravo“. 


Renata Kutnjak Kiš, dr. med., spec.epidemiolog

Koordinatorica Nacionalnog programa                           

„Živjeti zdravo“ za Međimursku županiju


 

Fotografije uz članak:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online