Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Mladi biolozi u posjetu Savjetovalištu za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine

Dodatna grupa iz biologije iz OŠ Donja Dubrava pod vodstvom učiteljice Monike Kanižaj i biološka sekcija  „Mladi biolozi“ iz OŠ Hodošan i „Ekološka grupa“ iz OŠ Orehovice pod vodstvom učiteljice Kristine Vrabec u ponedjeljak 30. listopada 2017. posjetili su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije povodom obilježavanja mjeseca hrane. Grupe rade na projektu „Živjeti zdravo“ kojem je cilj osvijestiti učenike o zdravoj prehrani.
Rad tima u savjetovalištu  i njegovu djelatnost predstavila je dr.med.spec. epidemiologije Renata Kutnjak Kiš.

Učenike su se posebno dojmila mjerenja koja su na njima proveli dipl.med.techn. Marija Prekupec i bacc.med.techn. Dejan Jurović. Učenicima je izmjernjen krvni tlak te pokazatelji uhranjenosti (tjelesna težina, opseg struka i bokova, ITM), a imali su i mogućnost analize sastava tjelesne mase na tzv. medicinskoj vagi koja putem tetrapolarnih elektroda bioelektričnom impedancom procjenjuje brojne parametre – udio masnog tkiva, udio mišične i koštane mase, ukupne vode, raspored masnog tkiva, bazalni metabolizam, biološka dob organizma i dr. Nakon izvršenih mjerenja i procijenjenog rizika, učenici su razgovarali s liječnicom i nutricionisticom o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara te su bili savjetovani  o pravilnoj prehrani,  tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima zdravog stila života, koji su neobično važni u prevenciji i kontroli bolesti srca i krvnih žila ali i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

Nakon izvršenih mjerenja učenici su uz pomoć krivulja percentilnih vrijednosti valorizirali svoje stanje u odnosu na referentne vrijednosti indeksa tjelesne mase i opsega struka za djevojčice i dječake u dobi od 6,5 do 18,5 godina.

Marijana Krajačić,magistra nutricionizma, učenicima je uručila primjerake jelovnika  i dala osnovne smjernice o kvalitetnijem režimu prehrane. Podijeljeni su im brojni edukativni materijali a uz to dobili su i  recepte za pripremu smoothia i energetskih pločica.


 

Fotografije uz članak:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online