Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Pozivamo Vas da se uključite u obilježavanje Svjetskog dana srca 2017. godine u Prelogu, 30. rujna (subota) od 9-11,30h

Poštovani,

Bolesti srca i krvnih žila i danas se nalaze na prvom mjestu po smrtnosti u svijetu te svake godine prerano odnose živote 17,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će do 2030. godine broj umrlih narasti do 23 milijuna.

I Hrvatska je suočena s velikim brojem oboljelih i umrlih osoba od srčano-žilnih bolesti. Od njih je 2016. godine u Hrvatskoj umrlo 23.190 osoba (M 10.054, Ž 13.136), što čini udio od 45% u ukupnoj smrtnosti.  Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti i u Međimurskoj županiji (2016. godine umrlo je 459 osoba, odnosno  38% od ukupnog broja umrlih te godine). 

Sve su to razlozi zbog kojih je važno kontinuirano ulagati napore u prevenciju i edukaciju stanovništva te rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti, kako bi se broj oboljelih i umrlih osoba što više smanjio.

Glavni čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti su uporaba duhana, povišeni krvni tlak,  povišena razina šećera i kolesterola u krvi, nedovoljna tjelesna aktivnost, pretjerana konzumacija alkoholnih pića te prekomjerna tjelesna težina i debljina - čimbenici koji su izravno povezani sa životnim stilom. Zato su kardiovaskularne bolesti velikim dijelom preventabilne.

S ciljem informiranja stanovništva širom svijeta o tome da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, te sa željom ukazivanja na činjenicu da se 80% prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti može izbjeći ako se četiri glavna faktora rizika (uporaba duhana, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost i štetne uporabe alkohola) kontroliraju, Svjetska kardiološka federacija je još 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskog dana srca,  koji se diljem svijeta obilježava 29. rujna.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, uz brojne partnere, već dugi niz godina obilježava Svjetski dan srca u Međimurju organizacijom različitih događaja.

Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana srca je:

·         promicanje zdravog načina života (osobito zdrave i uravnotežene prehrane, redovite fizičke aktivnosti i nepušenja)

  • rano otkrivanje osoba s nepovoljnim rizičnim čimbenicima za bolesti srca i krvnih žila
  • prevencija obolijevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti

Ove godine obilježavanje Svjetskog dana srca organiziramo u Prelogu 30. rujna (subota) od 9-11,30h sljedećim događajima:

·         U 9,00h pozdravne riječi organizatora – park Crkve Sv. Apostola Jakoba

·         U 9,00h - FlashMOVE plesni događaj, u parku oko Crkve Sv. Apostola Jakoba, u kojem će sudjelovati djeca uključena u Društvo naša djeca Prelog, članovi Plesno-scenske skupine Udruge umirovljenika Prelog, i drugi zainteresirani

·         U 9,30h biciklijada pod nazivom „BICIKLOM ZA SRCE“

·         BICIKLIJADA ZA NAJMLAĐE – za djecu vrtićke dobi će biti organizirana biciklijada oko Crkve sv. Jakoba 

·         BICIKLIJADA za sve ostale zainteresirane osobe – start će biti u parku ispred Crkve Sv. Jakoba. Vozit će se kroz Donji Kraljevec, Hemuševec, Draškovec, Cirkovljan i natrag do Preloga. Dužina rute je otprilike 14 km tako da je mogu odvoziti sve dobne skupine, od djece, do umirovljenika.

·         Od 9,30-10,30h – „VOLONTERI U PARKU“ (u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti“ zdravo“), u parku oko i ispred Crkve Sv. Jakoba, organizirat ćemo različite igre za djecu, njihove roditelje te djedove i bake (u organizaciji Društva naša djeca Prelog (Dječji forum Prelog i Draškovec))

·         Od 9-11,30h – Radionica o postupku oživljavanja i korištenja automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) – provodit će je djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije 

o    Naime, u Hrvatskoj svakoga sata od iznenadnog srčanog zastoja umre jedna osoba, odnosno oko 9.000 građana godišnje. Prosječno vrijeme dolaska hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj je 13 minuta, a svakom se minutom bez provođenja postupka oživljavanja šansa za preživljavanje osobe u srčanom zastoju smanjuje za 10-12%. Stoga je važno educirati što veći broj građana, kako bi stekli potrebna znanja i vještine o osnovnim postupcima oživljavanja, kao i za korištenje AVD-a, budući se danas u manje od 20% slučajeva srčanog zastoja izvan bolnice pruža prva pomoć od strane prolaznika.

·         Od 9-11,30h – Radionica „Provjerite svoj rizik“ – radionicu će provoditi studenti medicine, medicinske sestre i liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te iz drugih zdravstvenih ustanova Međimurja

Zainteresirane osobe će imati priliku izmjeriti šećer u kapilarnoj krvi, krvni tlak i pokazatelje uhranjenosti, te popuniti Upitnik za procjenu rizika obolijevanja od tipa II šećerne bolesti, odnosno kardiovaskularnih bolesti. Nakon izvršenih mjerenja, sudionici akcije će moći razgovarati s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara, te dobiti savjete o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima važnim u prevenciji i kontroli kroničnih bolesti. Svima će biti dostupni i brojni edukativni materijali.

U slučaju kiše, biciklijada će se odgoditi, a sve ostale aktivnosti će se održati u Osnovnoj školi Prelog.

U organizaciju ovog događaja, osim Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, za sada su se uključili Grad Prelog i Turistička zajednica Grada Prelog, Udruga Laganini Prelog i Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Hrvatska komora medicinskih sestara, Župa Sv. Jakoba Prelog, Društvo naša djeca Prelog (forum mladih Prelog i Draškovec), Dječji vrtić Fijolica Prelog, Osnovna škola Prelog, Udruga mladih EFEKT Prelog, Udruga umirovljenika Prelog. Pokrovitelji obilježavanja Svjetskog dana srca su Grad Prelog i Zajednica sportskih udruga Grada Preloga.

Pozivamo i druge ustanove, organizacije i pojedince da se uključe u obilježavanje Svjetskog dana srca, kako bismo svi zajedno dali značajan doprinos u unapređenju zdravlja, prevenciji, ranom otkivanju i što uspješnijem liječenju kardiovaskularnih bolesti, a sve u cilju smanjena obolijevanja i smrtnosti od tih bolesti.

Radujemo se Vašem dolasku i zahvaljujemo na Vašem doprinosu!

U nastavku možete vidjeti ovogodišnji plakat.

S poštovanjem,

 

Rukovoditeljica Djelatnosti za                                                               Ravnateljica Zavoda

         javno zdravstvo

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                                             prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

 

Fotografije uz članak:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online