Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Međunarodna biciklistička tura Sada na bicikle (NowWeBike) stiže u Hrvatsku

Tim biciklista koji se sastoji od tri člana i jedne članice će 10. kolovoza 2015. godine stići u Hrvatsku te će prolaziti kroz Osijek. Bicikliste će u Osijeku dočekati i pozdraviti predstavnici Grada Osijeka, Turističke zajednice i  medija, a primit će ih 10.08.2015. godine (ponedjeljak) u 17h u Gradskom Poglavarstvu Grada Osijeka. 

Tim biciklista će prolaziti kroz 13 zemalja, koristeći 8 različitih EuroVelo ruta te prolazeći odaljenost od 2700 kilometara u 47 dana završiti turu 9. rujna u Bruxellesu. U Hrvatskoj, tim biciklista će prolaziti kroz Osijek gdje će zatim nastaviti prema Budimpešti. Glavni cilj biciklističke ture Sada na bicikle (NowWeBike) je podizanje svijesti o tempiranoj bombi zvanoj tjelesna neaktivnost koja se temelji na studiji objavljenoj u lipnju ove godine. Studija pokazuje da 1 od 4 odrasle osobe u Europi trenutno nije dovoljno tjelesno aktivna, kao niti 4 od 5 adolescenata.

Vožnja bicikla je jednostavan i popularan način da se ostane zdravim pogotovo u današnje vrijeme kada se mnogi od nas dovoljno ne kreću. S biciklističkom turom Sada na bicikle (NowWeBike) želimo potaknuti još više građana da sudjeluju u rekreativnom sportu i da se što više kreću. Ovime, želimo dočarati uzbuđenje kretanja čitavoj Europi jer mi vjerujemo da je kretanje lijek koji je besplatan i dostupan svima. – Laska Nenova, Europska koordinatorica kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE), Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA)

Zemlje koje su uključene u biciklističku turu Sada na bicikle (NowWeBike) su: Turska, Bugarska, Grčka, Makedonija, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Austrija, Češka, Njemačka, Nizozemska i Belgija. Biciklistička tura nije samo o jednom timu biciklista koji putuje od točke A do točke B.  Na njihovom putu prema Bruxellesu organizirat će se interaktivne aktivnosti gdje će se moći priključiti i građani. Od aktivnosti poput „dođi i probaj“ uključujući jogu na biciklima pa do kulturnih razgledavanja, medijskih konferencija i vožnja same ture. Sada na bicikle (NowWeBike) će pružiti široku lepezu mogućnosti sudjelovanja kako bi zadovoljio različitu skupinu ljudi.

 Poveznica na studiju Ekonomski troškovi tjelesne neaktivnosti u Europi, svibanj 2015. godine: http://inactivity-time-bomb.nowwemove.com/ 

Unazad nekoliko desetljeća, tjelesna neaktivnost je postala jedan od vodećih rizičnih faktora za zdravlje europskih građana i teret je europskoj ekonomiji. Nova studija pokrenuta je od Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) u suradnji s Centrom za ekonomska i poslovna istraživanja. Studija otkriva da je stvarna cijena tjelesne neaktivnosti godišnje preko 80 milijardi eura. Nadalje, svake godine 500 000 građana u Europi umire od posljedica bolesti povezanih uz tjelesnu neaktivnost: koronarne bolesti srca, dijabetes tipa II, rak dojke i rak debelog crijeva.

Infografika tempirane bombe zvane tjelesna neaktivnost, svibanj 2015. godine: https://www.youtube.com/watch?v=PJbh0iJJRWU  

Biciklistička tura Sada na bicikle (NowWeBike) je dio najveće europske kampanje za promociju sporta i tjelesne aktivnosti, kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE). Kampanju je pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA) 2012. godine te okuplja dionike iz područja sporta i tjelesne aktivnosti s ciljem sprječavanja epidemije tjelesne neaktivnosti u Europi. Međusektorska vizija kampanje je uključiti novih 100 milijuna građana u Europi u sport i tjelesnu aktivnost do 2020. godine.

Biciklistička tura Sada na bicikle (NowWeBike) je dio kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE) koja podržava Europski tjedan sporta - #BeActive, #NowWeBike, #NowWeMove.

Saznajte više na: www.nowwemove.com 

Vaš kontakt za ostala pitanja,  Ime kontakt osobe: Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

e-mail:   renata.kutnjak-kis@zzjz-ck.hr                        tel.:098 206-464

S poštovanjem,              

Koordinator Tjedna promicanja tjelesne                       Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo

      aktivnosti (MOVE Week) u Hrvatskoj                           Međimurske županije          

     Nenad Borković                                              prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.          

Kontakt: +4551187389

      moveweekcroatia@gmail.com.

 

Organizatori biciklističke ture Sada na bicikle (NowWeBike):

Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA):

Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA) je globalna platforma koja djeluje na području rekreativnog sporta, sporta za sve i tjelesne aktivnosti. Organizacija je osnovana 1995. godine te ima 209 članica organizacija/udruga: međunarodne nevladine udruge te dionike javnog i privatnog sektora. Broji preko 40 milijuna članova pojedinaca iz 80 zemalja svijeta te time predstavlja široku skupinu aktivnih ljudi na području sporta i tjelesne aktivnosti. http://www.isca-web.org

Europska biciklistička  federacija (ECF) i EuroVelo rute:

Biciklistička tura Sada na bicikle (NowWeBike) će se voziti na 8 od 14 EuroVelo ruta. Europska biciklistička federacija (ECF) upravlja europskom biciklističkom mrežom (EuroVelo) u suradnji s nacionalnim i regionalnim partnerima. http://www.eurovelo.com/en/eurovelos  i http://www.ecf.com/Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Sada na bicikle- Priopćenje za medije
685.08 kB
Sada na bicikle- Biografija biciklista
549.49 kB
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online