Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Obilježavanje Svjetskog dana nordijskog hodanja

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se uključio u obilježavanje Svjetskog dana nordijskog hodanja. Tim je povodom 24.05.2014. godine u gradu susreta – Karlovcu,  održan “Festival nordijskog hodanja i pješačenja”. Organizator manifestacije je bila Sekcija nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovca, a pokrovitelji su bili Grad Karlovac i Karlovačka županija. 

Na početku susreta, a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije,  održan je okrugli stol na temu:”Zdravlje i nordijsko hodanje” na kojem su sudjelovali brojni stručnjaci – kardiolog, fizijatar, kineziterapeut, epidemiolozi, specijalisti javnog zdravstva, diplomirane medicinske sestre, kineziolozi, predstavnici Karlovačke županije, instruktori i voditelji nordijskog hodanja te rekreativci.   

Među brojnim aktivnim sudionicima okruglog stola, bile su i predstavnice našeg Zavoda – Renata Kutnjak Kiš, dr.med.  i Marija Prekupec, dipl.med.techn. , koje su iznijela iskustva Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u promoviranju nordijskog hodanja (u prilogu možete pogledati zaključke s okruglog stola).  

Nordijsko hodanje (Nordic walking) je hodanje uz pomoć posebno dizajniranih štapova. Po prvi puta je predstavljeno  1997. godine u Finskoj.  Danas je nordijsko hodanje sve popularniji oblik rekreacije, što ne čudi, obzirom na brojne pozitivne učinke takvog oblika kretanja na zdravlja, a čemu dodatno doprinosi i činjenica da se ta aktivnost odvija u prirodi. Kod nordijskog hodanja, zbog upotrebe posebno dizajniranih štapova, u kretanje je uključeno gotovo cijelo tijelo. Namijenjeno je svim uzrastima, a posebno je pogodno za osobe koje imaju problema s viškom kilograma  budući se nordijskim hodanjem u kratkom vremenu može potrošiti veliki broj kalorija (oko 350 kcal za 45 minuta). 

Zbog svih navedenih prednosti, pokušajte ovaj oblik rekreacije ako Vam se pruži prilika – nordijsko hodanje možete naučiti brzo, nakon kratkog tečaja od strane stručnih voditelja. Potom ovaj oblik rekreacije  možete samostalno prakticirati,  odlazeći samostalno ili u grupi na duže ili kraće šetnje.

 

Tekst pripremila:

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec.epidemiolog

 

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Zaključci okruglog stola
115.06 kB
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online