Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, 26.06.2012.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987.g. proglasila 26.lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći time ukazati sveukupnoj javnosti na sve veći i rastući problem zlouporabe sredstava ovisnosti. Taj dan je prilika da se progovori o jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice. U našoj županiji ovaj se dan obilježio dana 26.06.2012. g. u prostorima Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec, isticanjem i javnim promoviranjem pozitivnih vrijednosti koje pridonose sprečavanju priklanjanja negativnim društvenim pojavama kao što su uzimanja sredstava ovisnosti. Okosnica ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama - pod motom: „Samopouzdanje u funkciji prevencije zlouporabe droga“ - bila je predstavljanje publikacije SAMOPOUZDANJE - temelj mentalnog zdravlja, koje je izdavač ZZJZ Međimurske županije, a koja je namijenjena mladima i svima kojima je interes usmjeren na zaštitu mentalnog zdravlja mladih. Zdravo samopouzdanje služi kao štit pred izazovima odrastanja i života. Samopouzdanje omogućuje djeci i mladima da mobiliziraju vještine zdravog odrastanja, rješavaju izazove i problemske situacije i pokažu pozitivnu poduzetnost.

Kliknite za pregled brošure

Na predstavljanju brošure sudjelovali su ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan, djelatnice Knjižnice Željka Hatvalić Strahija i Blaženka Hunjadi Bašek, te stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije - Berta Bacinger Klobučarić, psiholog, autorica brošure, zatim Diana Uvodić-Đurić, dr.med, spec. školske medicine, i drugi. Na početku predstavljanja prisutne je pozdravio dožupan i ujedno predsjednik Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga g. Matija Posavec koji je naglasio važnost dobre suradnje svih županijskih ustanova, institucija i udruga u rješavanju ovog problema u našoj županiji. Pokrenuta je rasprava o predmetnoj temi, u kojoj su sudjelovali predstavnici obrazovnog i pravosudnog sustava, te tijela i organizacija uključenih u preventivne akcije na našim prostorima. Tom prigodom istaknute su činjenice o potrebi osnaživanja mladih radi sprečavanja posezanja za sredstvima ovisnosti, istaknuta je činjenica da je mehanizam počinjanja uzimanja droga itekako vezan uz manjak samopouzdanja, oslanjajući se na povezanosti između razine samopouzdanja i odupiranja rizičnim ponašanjima i negativnim pritiscima.

Namjera Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, kao ustanove koja se bavi preventivnim aktivnostima, te knjižnice koja je mjesto poticanja i razvoja čitalačke navike kao pozitivnog standarda kulture društva, je isticanje važnosti jednog od aspekata pozitivnog mentalnog zdravlja mladih u afirmaciji zdravih životnih stilova: važnosti jačanja samopouzdanja.

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online