Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Europski dan debljine - USPJEŠNA PRIČA

Zovem se Dario Horvat, imam 13 godina i rado bih s drugima podijelio svoju priču kako bih svojim iskustvom pomogao svima koji se bore s prekomjernom težinom.

Prije 5 godina po prvi put sam se suočio s problemom prekomjerne težine. U početku me to nije previše zabrinjavalo, ali kako sam odrastao i naučio ponešto o zdravlju, pravilnoj prehrani i zdravstvenim problemima koji mogu nastati zbog prekomjerne težine, shvatio sam da moram nešto poduzeti. Debljina me počela sve više mučiti, a zbog viška kilograma imao sam visoki tlak.

Pretpostavljam da sam se udebljao jer nisam pazio što jedem.

Prilikom jednog liječničkog pregleda doktorica Uvodić ukazala mi je na moj problem i na vrlo pristupačan i susretljiv način savjetovala mi da smršavim. Tada sam čvrsto odlučio promijeniti neke prehrambene i životne navike i tako se opredijelio za zdrav život. Počeo sam više voditi računa o tome što jedem, posebno sam pazio da ne jedem masnu hranu i da ne pretjeram s količinom hrane. Odlučio sam se aktivnije baviti sportom: igram nogomet i bavim se trčanjem.

Osmislio sam jelovnik koji se u mom slučaju pokazao učinkovitim:

  • DORUČAK : tanjur müslija ili cornflakesa s mlijekom
  • RUČAK : tanjur juhe, srednje velik komad mesa, puno salate i 4-6 žlica krumpira ili riže
  • VEČERA : voće i jedan jogurt

Neke se namirnice mogu zamijeniti drugima, samo se ne smije pretjerati s količinom unosa hrane. Među obrocima poželjno je pojesti i neko voće, povrće, jogurt ili slično. Preporučam da se pije što manje soka i da se izbjegavaju grickalice i slatkiši. Ako bi se dogodilo da pretjeram s jednim obrokom, pazio sam da u sljedećem obroku pojedem manje. Nikad nisam jeo poslije sedam sati navečer. Svaku večer radio sam trbušne vježbe i sklekove, dvaput tjedno igrao sam nogomet i 3-5 puta išao na trčanje. Puno sam se kretao te sam vozio i bicikl. Važno mi je bilo i to što su ponekad sa mnom vježbali i članovi moje obitelji te su me tako podržavali da ustrajem u mršavljenju.

Sada sam sretan i zadovoljan svojim izgledom, spretniji sam u sportskim aktivnostima, a mogu nositi i modernu odjeću. Najviše me iznenadilo što mi se s gubitkom kilograma vratilo samopouzdanje i zadovoljstvo. Smatram da je moj najveći uspjeh to što sam čvrsto odlučio da želim smršavjeti, što sam bio uporan i pridržavao se svih postavljenih pravila. Svima koji žele smršavjeti preporučujem neka čvrsto odluče da to žele, da budu uporni, da ne odustaju unatoč iskušenjima. Svi mogu smršavjeti i opet biti zdravi ako promijene svoje prehrambene navike i stil života.

Iako sam u početku pomislio da neću smršavjeti niti jedan kilogram, ipak nisam odustao od svojih ciljeva, a trud i odricanje se višestruko isplatilo - smršavio sam 11 kilograma, osjećam se zdravije i sretnije.

Dario Horvat, 13 godina

Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online